[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
真唔真自己咩料就讀番咩學位啦
利申:top up狗
On9講到好似唔睇醫生就會冇個病咁
人地就係有先上黎問
已經係三大水泡
果陣問題多多 唔想提
總之頹左兩年搵到份體面工
全世界都唔知我無畢業
當畢咗業
想知Ching reg 左啲咩elective 而要搞到咁?
係咪我死左佢地就唔會再鬧我?
咪撚on9
識唔少IVE出嚟做工程/測量嘅人
撈得同U grad嘅差唔撚多
出到嚟做左幾年嘢
理閪得你邊撚到畢業咩
做得到嘢咪得
要升職可能有返個degree會好啲
但Bachelor係入場券呢個慨念真係好撚on9
害撚死幾多未見過世面嘅中學生
每日人個時區都吾同,年齡只喺數字。
佢幾時有話係睇醫生所以有病
佢係講緊讀書讀到有病喎Ching

建議驗眼
加油

精神健康最緊要
錢可以慢慢搵過 建議暫時quit pt 到情況許可再搵過
書就繼續讀埋落去 減少credit
多做運動 食健康d 放心心情 時間好快過
同意

個個都讀得書邊個做勞動工作
Seriously you matter more than you may think
我同樓主你一樣 都係asso升上去
我就選擇咗一個sem 15 cred
應該會defer一個sem 當比自己多少少時間

今個sem唔知係咪online上
好似咩都記唔入腦 預計GPA應該好差

我估你同我有啲似 好著重身邊人嘅睇法
但其實真係唔洗咁在意

人生好多時候只係一場獨角戲
台下無乜幾個觀眾 所以對自己寬容啲

加油
我都係26歲grad 而家係top tier ibank 做緊 有心唔怕遲
一食藥真係好大影響
你要保守你的心勝於一切
我唔係基督徒
但隨住年紀同經歷多咗
開始愈來愈認同呢句說話
發現到原來人有起起伏伏係好平常
但當連心態/精神/思想都輸埋就好難翻身
加油共勉之
真係痴左線
現實啲講句

錢不斷通脹

人工跟唔上

希望你畢業之後搵到份好工
幾年前都仲係嘅而家睇個行業渴才到咩程度
走咗啲人對個市場多少有影響,近呢年都請多左好多HD,見佢哋撈左幾年儲落錢就夠考返個專業牌/兼讀學位,一跳跳左唔知幾多格
我冇資格俾任何意見
所以都只可以講聲
樓主加油
可能你自己和兄弟姊妹做比較,就令自己更加大壓力。
要集中自己要做的事情上(eg.合格大學畢業),你爸媽只是想你健康開心,多過大學畢業。你可以試吓建立生活既好習慣,(早睡,運動30分鐘,飲水2L) 雖然呀媽是女人的道理 ,但你試吓連續做2個月,你心情或處事態度一定有轉變
你同人比咗咩 比你讀完一出黎50k 你身邊就會出現同齡搵緊100k 到你有100k 你身邊既人點樣買某d會藉 永遠你都比唔完 學識點樣感恩
過去由佢啦但巴中學grad冇話是但讀個hd頂住先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞