[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
cu as offer預讀4年,3年要chur爆
利伸:讀左cu ce兩年,黎緊第三年
Year1仲要讀返phy同埋math一堆嘢
Chur嘅程度係指點
完全冇曬個人時間
星期六日都要全日溫書?
最好係啦

睇你底子,如果你dse讀過phy m1/m2
你會好過好多

有ive同學dse m1 5*黎到基本可以gpa>3.5
我中中挺挺都係keep住3.3/3.4左右
尋日睇Netflix套Senior Year
講女主角昏迷20年醒返
一醒就堅持要返去讀書
因為佢覺得要喺學校達成某啲目標先會有dream life

但係就搞到屋企人同朋友都好擔心
佢心目中嘅dream life
原來都唔一定要做到嗰啲目標先會得到

樓主,你可能focus咗好耐想完成大學課程
但係人生有好多嘢冇得預計
其他人都有自己人生
睇落點風光可能都有要捨棄嘅部份
你自己身體同屋企人感情先係最緊要
人冇事先做到世界冠軍呀
其實真係有人甘心自己得一個學位咩?
我細個開始對勁多科都有興趣
電腦,科學,地理,數學
最後係讀咗設計
而家讀緊心理,自學電腦
想老啲讀個科學(關於dna or食物or營養
明白嗰種壓力 嗰時貪心take 咗minor
加埋fyp 湧哂過嚟 壓力大到唞唔到氣
最後夾硬嚟遲交哂, 爛grade 畢業...都有後悔當時defer

不過當時想快啲出嚟做嘢減輕屋企負擔, 又係最後一個sem, 就算了

問吓呢刻自己最想做啲咩 既然屋企人支持同信你,
不如都俾信心佢哋會明你決定
咁唔通grad完之後因為要打工有精神病
咁你又叫佢唔好勉強打工啦 讀多陣書先啦咁啊?
人生在世起碼80年,浪費幾年好少事。
唔係個個人都識合讀書,唔讀書都可以努力工作咁取得成就。

大學畢業,同精神病發作日日拿刀割自己,一世人返唔到工。

2樣你自己揀1樣
會咁講野嘅人,通常都係幾年後俾人鞭屍收場...
我都是27歲畢業,出左黎社會工作,就會知道大學畢業只是證書一張,入行轉行升職的入場券,反而學習與人相處溝通,理財儲蓄比較重要。不駛將大學畢業看得太重
無問題

我無病都30 碎先grad

所以你加油

我好撚廢
我有BNO

樓主不如跟我走
與人相處最難學
考第一都唔識
不如你又咁諗
你係冇壓力先可以咁樣讀書
冇家庭壓力,經濟壓力
我相信你應該住私樓,家庭唔差兼有凸
GPA 是旦啦 咁認真

出嚟做野你咪仲頂唔順
真係要食藥既程度, 唔好自己決定停, 你一定要問醫生.

你可以同醫生講你食完藥有乜問題, 叫佢幫你調, 有事就係要食藥先好, 自己唔係醫生, 千祈唔好自把自為, 尤其你宜家唔適合做呢類決定.

當然我知D藥會令你有乜負作用, 可能會倦, 但我會建議你定時做下運動, 藥物加上運動去增加血清素既分泌, 先會幫到你減緩病情.

我唔係醫生, 但我曾經情緒有問題, 所以唔認同你自行減藥既諗法.
好少見連燈咁正能量,支持吓先
大鑊 似乎點都要 chur爆 year3先…
屌我而家都有同樣情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞