[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
死gay佬呃撚含行遠d啦
難聽啲講
一切都緣於你打工同唔drop 科
因小失大

你揀得讀u 就預左有啲成本要硬食
唔可以因為少少part time 錢 / 時間搞到自己所有努力付諸流水

呢個mindset 唔改你之後會做錯多好多決定
咁其實個樣都有啲分別既
而且啲老師真係知 會特別關注你
唔係個個都係讀書材料黎嫁
唔洗比社會個錯誤觀感影響
讀書冇你想像中咁重要 你讀好叻唔代表你做野好叻
反而你返去同屋企人傾下仲好
唔得唔好迫 盡左力就可以
其實Top up同top唔top up 係冇人睇你
出到去就知 你有個位就得
睇你個case啲壓力來源根本大部分係黎至你自己能力低又想achieve到好多野自然壓力大,認清自己能力降番低個自我要求會輕鬆好多,你見有啲人就知自己冇料咪去做啲風流工快快樂樂咁過,冇問題架喎

最on9係自己能力低又唔肯面對現實,又大諗頭得1想2咁,最後爆煲乜都冇曬
未畢業都分分鐘養到窮
樓主 你首先要搞清楚你焦慮個點咩

我就咁睇你打ga 野

你應該係一開頭時間管理唔好,搞到讀書成績麻麻,驚辜負左屋企人。

你由ivf 爆gpa 咁上番u, 證明左你有實力。

只係開頭你貪心,番埋pt, 先瀬野。

你而家個難點係

而家quit u 就好似無功而還 無臉面對家人

唔quit 就好似磨爛脊, 浪費時間 又係辜負家人。

但我想講 都已經咁大個 應該要識得為自己而活

暫時放低屋企人,自私d,淨係諗自己先

到底你人生規劃係咩呢

想將來自己係點過日子

想搵咩做呢 條career path想點行

一定只可以諗自己 ,屋企人唔好諗

你焦慮個點,係太緊張家人,太在乎佢地點諗

但已經30了,係時候勇闖自己人生
捱埋一年先grad啦 橫掂你屋企又唔係等你錢開飯 有張沙紙點都好啲
不過個病認真要處理好先 一科elective就搞到咁嚴重 出黎做野咪仲死
如果因為part time handel唔到學業咁就咪返喇 第時grad咗之後都有排你做
點解要住hall
加油
別在乎別人怎麼看你,因為沒人在看你
我都quit左 讀左5年
有人23畢業 有人33畢業 有人43畢業
幾歲畢業唔係重點
重點係樓主需唔需要休息
需要休息就休息 按自己情況再努力啦樓主
25 year 3
28 中學畢業 唔做management 完全冇問題
唔係專科一定要讀某啲難科先grad到勸你行easy mode reg d頹course 讀,無謂因為讀書搞到自己咁大壓力,唔係專科早d準備搵工好過,一陣chur齋focus 讀書,白紙cv之後搵工壓力重大
唔上堂
又唔交asm
最後先睇recording
預左啦

唯一辦法就係下次真係比心機
同意 樓主同屋企人傾下會放鬆啲,話曬都係一家人佢地會體諒你
more
Agree,生活費寧願全借政府都唔好谷pt,個陣都返得多pt,諗返都好無謂,你loan 政府借廿萬還廿年?一個月一千都唔洗
你自己知個問題wor
你翻placement仲要讀兩科
知自己chur唔到就唔好chur
試下安排鬆啲 好過兩頭唔到岸

利:成日高估自己 唔少sem爛咗龜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞