[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
加油,俾多少少時間自己同埋真係唔好俾太大壓力自己呀。當年我大學都係炒左一科,以為自己冇書讀,最後都係捱得過,所以冇事既,凡事都有出路。btw, 好多野都係靠自己意志,非必要都唔好靠藥物
If changing your current situation isnt a big enough motivation for u to work harder, then u probably should quit college...
巴打 我好明白你
我都係遲咗上大學
上到去因為好多credit 同埋上到去發現自己唔啱讀嗰科
結果讀到成pat屎

嗰時我都覺得好大壓力
覺得辛苦上到去又已經浪費咗啲時間 如果quit U 會對唔住屋企人同自己
結果我用多咗兩年時間浪費多咗兩年發現自己都係適應唔到間學校同課程
最後換嚟嘅都係fail 同不斷消磨嘅意志

所以最後都係quit 咗 讀間差啲嘅學校
雖然個科嘅嘅難度同課程適合我啲
但嗰時嘅我已經好頹無咩動力讀書

喺度希望你會感到you are not alone 同建議都係唔好太格硬嚟,放開啲 如果唔係你嘅抑鬱只會越陷越深 之後就連做啲普通事都無動力
Add oil
你係撈邊範? 定係仲讀緊書?
30幾仲讀緊書既路過
大把人30先入護士學校重新黎過
驚閪
Gpa依家嘢過眼雲煙嚟姐
你係醒嘅出嚟做嘢實冇問題
慢慢讀完出嚟做嘢再見步行步啦
大不了咪轉行
唔好俾年齡限制自己條路
同埋條路係自己嘅
唔洗太在意浪費屋企人嘅錢
呢啲都係sunk cost
你第時做嘢夠生活夠俾家用咪得
唔好俾咁大壓力自己
咁你真係靠緊屋企呀嘛
如果你阿爸阿媽唔畀錢你 你照讀到又生活到咁咪唔係靠囉
Dse入唔係難啲咩
巴打讀緊邊間
成件事好唔識諗下
CS唔係吹水科 仲學咩人邊返工邊讀書 仲玩住hall
專心一次過讀好佢好過啦
你好地地讀好佢報好嘅intern搵間大公司做 啲錢係你依家pt嘅好多倍
明明讀返書就係有目標想轉行 但又唔好好地讀讀到屎咁 讀完出黎會有人請?我記得以前搵cs intern同岩岩畢業人地online application都會問gpa
你要介意嘅係自己成績好差時間管理好差驚遲啲搵唔到咩好嘅工 而唔係年紀大過人好無
你一日唔改變呢種觀念你都唔會醫好個病
點為知垃圾?過自己鐘意嘅生活=垃圾?
個個都要21歲畢業30歲結婚買樓生仔就叫成功?
建議你睇下迪士尼套卡通片Soul 希望會對你有啲啟發
真係 唔好似夏健祺噉偷拍就得
做DATA ANALYST
唔睇醫生就會冇個病
唔撚等於睇醫生所以有病

建議學下邏輯先
不過唔記得之前點解block柒咗你
???
冇人講過唔睇醫生就會冇病,乜撚野事
做運動出完身汗就無事喇
學海無涯終身學習
26,7歲未畢業又點最重要係你無放棄
你屋企都講遲啲畢業都得
你又何必逼得自己咁緊
慢慢黎啦唔好捱壞個身體
健康最重要
邊個鬧你
點解唔可以輕鬆讀
小弟都係輕鬆讀 低空略過second low
樓主咩科讀成咁 engine science cs個d?
GPA Hon 冇人睇架 出來做野
屌你 讀書讀到你咁真係廢
早D出來做野啦
比啲個人資料呀賊婆喺啲教會小組度幫你全家祈禱呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞