[求屌醒] 26,7歲仲未大學畢業

398 回覆
76 Like 429 Dislike
點解唔讀?
唔等開飯緊係慢慢讀落去defer一年半年有咩所謂
我去到廿尾夠讀書轉行啦
路仲好長,慢慢行啦
比啲時間照顧同錫自己最緊要

Btw巴打去試下學習靜觀 #MBSR
會對你生活同處理壓力有啲幫助

唔係咩神怪野嚟,只係啲clinical psycho practice
去google下睇睇,如果覺得ok去上下MBSR堂都ok

利伸都叫做過來人
成日比人話我靠屋企係真係唔好受,我都冇咩好講。我只可以冇需要都唔買野同盡量唔駛錢 女朋友成日講咩如果佢屋企比咁嘅資源佢一定唔會好似我咁

煞車!(我㩒)
我理撚得理係咪抑鬱呀
使唔使考試個陣安排個殘障位你坐

係你自己選擇覺得你呀媽on9呀
見到自己仔女讀到痴晒線
唔通講唔撐咩屌
唔好玩啦
咩科? Grad到is ok 問題係你而家兩科0咗 有冇得retake 而加cgpa幾多?如果唔係你唔過2係grad唔到 同埋你latedrop咗個科elective點? 係唔係requirements一定要讀返?

建議樓主搵program leader幫你plan返成件事 既然你個人咁亂自己都唔知點 同埋唔好再住hall 換吓個環境應該會好啲
有冇返pt
如果有返 學費應該可以自己俾啲
做嘅所有決定同個年紀係成反比
不斷作出幼稚嘅決定
有自知之明嘅就快快手畢業跟住搵工
仲以為自己18/22時期咁求學問咩屌
樓主心態好有問題
再者比佢畢到業
下一步面對就業問題應該仲嚴重
外面所需求嘅係framework多過理論
framework相信樓主都唔會有咩興趣
你攞到發達呢個咁極端STANDARD去講咁我無野講
但樓主好明顯唔係concern緊發唔發達
而係正常的career path
睇完咁多 都係覺得樓豬問題
又懶又唔咩都唔交 唔通個天跌個A落嚟俾你咩
成篇嘢似用年紀大、情緒問題同唔夠叻去試圖為自己懶唔讀書搵藉口
你既然都搵到個問題係自己咩都唔交又懶 咁咪改咗佢
唔改你讀到80歲都畢唔到業
好笑
Drop左個科可以唔洗要讀
其他野我有email dept嘅人問
但仲未覆我
最理想係下個sem讀晒3科
agger
根本樓主父母都唔係個啲好嚴一定要個仔讀好書嘅人
兩老都咁supportive 你係好好彩了
你啲壓力係自己施加係自己身上
你咁擔心自己grad唔到但又選擇係hall度hea唔讀書
而家你知道後果 咪用黎警惕下自己下次唔好再咁樣
你起碼仲有機會make it right
趁仲未正式出黎做嘢 要鍛煉自己心態放寬啲
出到黎職場要承受嘅壓力更加重
因為去到三十你會有機會要結婚買樓養屋企
你跟本無時間同精力再去讀書
有resources support一定有得讀就要讀左先
做乜讀乞食科咁睇唔開
cs 都乞食
連登仔個個50k grad 真係不是夢
我自學又要同你講?
cs都乞食?
想問各位如果你地係我會唔會讀多4年? 因為我仲諗緊
Quit左佢啦 你又廢又無心讀
ive派分你先上到u啫
你係有料就唔洗讀到精神病
咩科先
讀完包唔包個牌先
你要諗嘅係要計條數
除左學費 時間 同埋犧牲左嘅人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞