攝影界陰濕佬映畫製作社SP Stephen 借無辜少女打擊同行[3]

403 回覆
16 Like 86 Dislike
你既留言本身係幾有討論價值
但基於我玩緊擦球邊,所以唔解答你

而擦球邊既玩法就係發起者範圍內,開左個頭,無做錯就OK
其他人因為發起者開左個頭而出錯?噢,真係唔關佢事,係"所謂既支持者"做
而你講有其他人留言再攻擊佢女友?噢,發起者係會去罵佢,但唔係佢責任,咁SP條片放得上網就預左唔係淨係得正評,只係"所謂支持者"責任

明我想講咩?

但係...假設發起者係我(記住只係假設)
如果因為我擦球邊令事主受滋擾,我係一定會同事主say sorry,因為真係對佢做成不便
不過睇黎都有唔少人覺得係唔洗,包括SP本人
依家總之任何討論都係錯,讚美都當係屌緊佢
今日見到sp篇pr文真係火都黎
咁大個人,咪鬼再咁小學雞啦
你同膠攝嘈到拆天,然後又咁岩討論條片個封面係篇喬妹?
係人都知你想點啦

玩大左,認左佢道句歉,都仲落到台
仲諗住打篇咁既野可以兜到,真係肉酸到極
話時話點解冇人貼過嚟
其實由頭到尾我講既都好簡單
無諗過要柴人台或者落佢面

只係整到人,有心無心都講聲sorry好基本
又唔洗佢公開,淨係同事主溝通返就夠,唔say sorry解釋下都好?
但事主話仲要block埋佢,我就唔肯定真假
不過佢又"咁岩"List多次事主既病出黎
既然咁多咁岩..咪咁岩一齊玩囉
屌你老母啦!睇下你個賤種講過乜撚嘢?又話條女無受傷,屈係膠攝借題發揮又屈條女扮受害者博同情幫膠攝又借題發揮,三番四次話係膠攝責任大啲,但明明擺條女上台嘅係你主人SP,仲係度狡辯話SP擺佢上枱會令佢好多人讚,又話SP無令條女受傷害,條女唔值得幫,仲係扭曲事實話條女好多人讚先令佢唔開心又話條女受傷唔係SP造成條女明明係ig打完千字文話驚,你條冚家剷最後認自己無同理心WFC咁收皮啦屌你老母,幫SP洗地洗到咁撚盡,三番四次又推晒係膠攝同連登仔責任,仲唔係SP打手?你同件支那狗reganlam都係冚家剷賤種死全家嚟而家有晒cap圖,唔到你唔撚認仆街死啦賤種

條冚家剷sp 仲要話自己屌條片姐
冇直接話個妹妹仔
話唔明自己做咩會攻擊到人
話會義務幫喬妹嘅片做返基本嘅調色
一句對唔住都冇
咁撚賤嘅人都有
我突然間覺得sp應該向上次個貓奴道歉
聲明左先我上個post有講話SP 要道歉。

其實你個例子係可以客觀地描述到成件事,但係未必還原得哂。
因為係SP果單野仲有SP既動機呢個因素,而評論一個人既動機好主觀,但係普遍大家既共識係SP明知呢個女仔會有機會比人攻擊/比人制造成話題,都放佢個樣上黎。咁SP 就擁有擺個女仔上檯既罪名。
除非你話SP 本身係唔識個女仔,都唔知佢同膠攝有關係,咁SP當然係道個歉就可以了事。

但係好似之前巴打所講,SP cap得呢張出黎就一早知個女條係咩背景,所以SP 明顯係擺個女仔上檯,SP 既既責任點都係到。

言而條撚係最新個POST 好似都未明自己係始作俑者,仲話要幫條女執番好D 色,DLLM 咁即係放番條女善油鍋番炸。佢都真係幾撚厚面皮。只係集中批評所謂支持者(SP認為既假支持者)攻擊女仔既言論,即使冇錯冇直關係,都唔代表你冇責任波,DEL post 果句仲好笑,DLLM 人地都cap撚哂圖有個地球仔證明你係公開post, 都仲要死頂自己冇del post, 你認左係del左post 咪一了百了,你咁講咪即係話比人地知你堅持自己冇做錯唔洗del post。

信不信由你

張圖一撚定唔係陰濕佬sp 自篇自導自演
死大陸仔你又做緊你自己口中嘅複讀機啵
果然崩口人忌崩口碗
屌你大陸仔就咁大反應
屌緊你呀死大陸仔 reganlam
事實上佢講既真係正論
被人私下Dm屌就放出去公審,而唔係係度喊
而香港人可能更Buy佢既態度
至於誅心論佢就擺明唔會去理

係,每個人接受程度唔同
但出嚟社會度就要成長架啦
讚你老母閪
你cap出讚美嘅啲回應嚟睇下
拎證據出嚟啦屌你老母
你唔係話要有證據咩
死大陸仔 reganlam
唔係話估下就犯法
不過你憑感覺就肯定到係自篇自導自演
有冇考慮下去做國安法指定法官

利伸:我當佢鳩Up姐
搵人去comments 問下邊間鋪頭
依家支持搞鳩sp身邊啲人
嘩你係咪鬼上身?
你而家先好似發現新大陸咁講緊我地尋日一早已經知既野......

anyway,多謝你整合多次
至於例子既野,永遠無完全一樣
睇完呢段 無懈可擊
好難再覺得你係洗地

賤到呢 又唔關佢事
完全冇諗住答點解無啦啦用呢條片插西九
Ps 啲口吻好似呢度某啲人
突然好理智
懷疑換咗個人
我咪話左一撚定唔係佢囉
呢件冚家剷擺人上枱仲係度死撐
睇佢個狗款都係完全無諗住道歉啦
我諗要同你釐清一樣野,出黎社會係要成長
但唔係無神神比人擺上台所以要迫住成長

更何況整體都係講緊迫人果個洗唔洗道歉,而唔係再深究個女仔承受能力
咁你幾時道歉
我估我大約明你想講咩
但好難去判定何謂發起者
例如SP嘅comment只係講grade色,但留言講人地個樣,我唔認為呢個係發起者,因為grade色同片入面嘅內容無關
但如果SP話"係咪條片個店主點點點所以唔grade色?",SP咁樣帶起個討論去店主身上,我會認為SP係發起者有責任
如果係你玩緊嘅"如果起SP條女底會點點點不過大家唔好做",我都認為係你將個重點帶去起底呢樣野上,你有發起者嘅責任

但呢啲只係我嘅判斷,我都好相信唔同人有唔同睇法,因為點樣判定發起者呢條線太過模糊
而且如果片主/post主要為任何留言嘅風向負責,呢樣野都好唔現實
極端啲講,有人去任何utube channel揾晒啲合作過嘅model小店出嚟全部屌一餐(而實際上都有人咁樣做緊),而channel主都要上身,咁所有channel主都會好唔得閒
A君唔意大J ? 去揾晒大J所有評論過合作過嘅品牌出嚟屌,再叫大J負責,因為係大J post條片出嚟
B君唔鐘意星星師傅? 又去揾星星師傅所有評論過合作過嘅人出嚟屌,再叫星星師傅負責,因為係星星師傅 post條片出嚟

最後我都好同意SP應該同事主say sorry
但呢樣我會係視為禮貌/PR問題多啲,比起上面所講嘅行動,即係處理返件事(删留言又好,删post又好,出聲名又好,etc)係比較次要,成件事未完之前(起碼橋妹未回應sp嘅行動)前我比較傾向觀望先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞