[業豬is dying]瑞銀預警 按息升1厘樓價跌一成

336 回覆
46 Like 32 Dislike
快到星期六,加息陸續
供供話冇加過按息,唔知係真唔係,涼天飲冰水,冷暖自知,暫時銀行定期12個月最高係2.5%
可摩耳講下你嘅資產淨值,等窮鬼嘅我見識下
老實講
攪咁多先跌一成…
就算跌一成,個價都唔見得話係淡友心目中既價
買樓成本高,加上而家咁嘅環境,跟本脫節及唔合理嘅價格,長遠調整係必然,08-09年入貨嘅業主都間中出現蝕讓,萬一侵侵做返總統,個形勢會點,純粹大家發表個人意見,切勿粗言穢語
侵侵d 蘇洲屎
亂加關稅, 搞到自己國民捱貴貨, 加劇通帳
按息升左幾多就唔知,老美短期又話再加幾次,樓奴個個都話過哂壓測,驚都未驚過,但間唔中就有吐血成交出現
H按加到頂咪最多2.5% 驚西咩
租金抵緊 做租租好過
咁自己計數,租樓同買樓都係一個決擇
最理想係有層大型屋苑舊樓出租比人
自己就租人d新樓住

宜家驚郁p
表表者係KAON 清,睇到豪宅市場嘅租值低,享受超值嘅設施,用舊咗又轉其他地方,呢啲又係另類優皮一族嘅玩法,最緊要自己有實力,何必花時間喺度浪費人生
郁p 咪郁 1-2% 借5球真係比多3-4千 飲少次酒係返度
係 新樓d會所真係好靚好豪華
有位清講到樓價已經回落咗5%,按息唔知係咪升左0.5%呢,下半年重有3-4次議息,大家一齊睇落去,偶像羅先生推算一年半後,物業難免會顯著調整,包括海外
想問下各位大師
加息會唔會影響想買樓既人。
本身壓力測試息口低...而加高左
咁可以過到壓力測既人先左
會唔會影響到剛性需求
按息有冇升到就唔知,新樓銷情冷淡,氣氛唔好,有醒目業主出文賣咗個單位大約半年,而家估計跌咗15%,接貨嘅就付出衝動費唔少
韓仔都付出左大半衝動費
睇嚟按息未升到1厘個別屋苑都已經插到10%或以上,重有3-4次加息,咁就要慢慢睇落去,想入市嘅清就要搵喜愛嘅單位放膽劈價,可能有意想不到嘅收穫
佩服你咁有精力同中大、理工等aa 同劣醫護玩左有兩日,你見世面多,唔好同佢哋浪費你嘅時間,唔同我呢啲廢老成本低都唔理佢哋
痴老母公屋住又贏
實係架
不過如果拎啲錢去買幣買中概就閪左啦
一早跟韓林兒咪贏到開巷.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞