[業豬is dying]瑞銀預警 按息升1厘樓價跌一成

336 回覆
46 Like 32 Dislike
又睇下點
睇左三年啦, 由肺炎到而家
咁嘅形勢,借盡嚟玩槓桿嘅一批就冇教好瞓,含大係一例,息魔又嚟緊,財仔銀行追數忙到暈,唯有返工多勤懇
你講緊你個敗家仔?
居屋超額認購左幾多十倍就知樓爆有冇可能發生
已經冇計人工超額而申請唔到居屋果班人
廢淡睇左廿年都有
只不過呢3年個希望特別大,因為有社會事件, 移民, 廢炎全部一齊黎,但結果樓市個影響只係橫行幾年,一成都未跌到
吹完呢幾樣野又吹番加息, 加完息發覺冇咩點跌, 又吹第二樣
按揭回贈, 而家高左好多,2% 都黎緊, 已經可以抵消加利息既額外開支
簡單計過當初個息率係1.3+0.1 , 而家係1.3+0.4 , 高左0.3, 借300萬計, 每年只係比多9000蚊息,兩年就18000蚊

2%現金回贈+其他現金回贈(已經唔計佢), 回贈有成6萬蚊
, 已經可以抵消加息成本有突好多了
每兩年轉一次按, 驚西咩
可以吹曬成個經濟週期
做淡真係少d心血都唔得
佢地無成本, 又無咩野既
好多做住租租
又或者做孝順仔痴住老母間公屋
何以見得,活得豁然而心境平和,啱啱老友話又有2千蚊醫療卷
唱淡又唔同做淡喎 班廢淡得把口 連樓都無點做
平和知唔知醜字點寫
又話完全掌握貼圖技術既, 咁快又比返曬老師啦?
不過腦退化係咁上下, 你再請教你個韓仔啦
唔經唔覺又到星期三,估計樓上劣質醫護係無工返,考埋aa 牌去搶灘,樓價又跌返,咁多壞消息,弱智費補返
老美真係加0.75%,可以檢定瑞銀嘅預測啱唔啱,星期六就整個牌去街上吹奏筍盤,順便做埋裝修佬,天道酬勤,打劫紅毛鬼,進貢法蘭西
隔離講h加0.3%,800萬分30年就利息多咗42萬,陸續有嚟就唔知幾多,呢2-3年上車業豬,雖然計好數去買,都要交衝動費
你哋膽敢取笑瑞銀預警,琴晚老美加息令到全世界都講加息問題
要買就快 再加息就未必咁易過到壓測 上車最後機會
30年先42萬
一年講1都唔駛

一個月多千蚊 真係唔好凍飲咩
華人每每有驕傲現象就係敗象嘅徵兆,你哋讀書嘅學費係父母少食一個個菠蘿包慳返嚟,而家1000蚊做凍飲,廢老長知識
每日飲少杯咖啡已經係度既錢係度講經

死慳死抵咪就你窮既完因囉
有無興趣加入蓋清幫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞