[業豬is dying]瑞銀預警 按息升1厘樓價跌一成

336 回覆
46 Like 32 Dislike
外匯低過1000 果陣先再出未遲
最低要求50個,咁最多可以存幾多先?最耐可以存幾耐先?

好多間話最多3個月,即係得0.6%實際年利率,上限又話最多1球

嘥氣
既然咁多現金,工銀亞洲同富邦近排都算係最高定期利息,估你唔到咁後生就有咁多現金喺手,按呢度會比人恥笑唔識投資,會蝕通脹
樓主開完post就走咗去
呢2-3年嘅大額定期利率以3-4個月計,由最低0.2%~2.2厘左右,5年前就以保險形式嘅定期3年共7.5厘,政府債券一向都係大約2%
升咪掉哂啲錢去ML頂返,冇咩問題
輸死你呀,ML得按揭貸款額嘅一半㗎咋

等call loan啦你

我就去買韓腫基金對沖加息先,必贏
答唔到存幾耐呀?
連年利率都唔識分呀公屋廢老
2.2% 放 2,3月個月
講呢啲利率
靜啦你!

我真心求教

我個RM成日都話冇定期可以多過ML

所以先想跟前輩學嘢,你咪攪攪震
見證你堆花生由2021年開始年年都仲食緊
你地啲人最叻就狗眼看我低

成日笑我窮,我都想學吓嘢啫,跟前輩學吓點做定期脫貧你哋又笑
你包花生應該過期幾十年都食未到
你哋又阻住前輩教我喇

成日都係咁笑我同前輩,我點樣殼到定期大法財自呀?

咁請問 ML 擺 3 個月實際年利率有幾多?
你係咪 AV 老師教你數學架?
每人隨著年紀都承受風險能力會下降,至於你話用定期做財自係冇可能,但可以過平淡、樸素生活,你係極少數有咁多現金流嘅業主,小心駛得萬年船
如果我係你會多啲留意下個存摺,夠唔夠現金流頂一年至兩年嘅供款額,夠就豪少少否則就要節衣縮食草多啲錢,好似樓上有位現金流充裕嘅清,唔怕息口升幾多都咁輕鬆過自己開心嘅生活
ML係可以擺足你成個按揭期數,活期全程跟按揭利率

呢啲定期鎖錢仲要淨係得3個月派息,你啲數學真係好呀
差過沙士先講啦,
啱啱上車買咗蚊型單位果d就慘啲.
仲要好多限額 限幾個月
可能佢地好得閒周圍開戶口將筆細數轉黎轉去
我見好多上限得10皮所以先想請教人,點知有條盲毛跳出嚟懶鳩叻,都唔知佢有冇ML戶口
啲人好好笑,鍾意高追低沽
唔止樓同股票,連MPF都高位轉高風險、低位轉低風險
果條撚樣之前成日扮廢老tone
成撚日話以前點點點而家點點點啲有錢朋友點點點
又話自己有樓起手但睇淡後市
問佢點解唔賣又答唔出
而家又用返non-廢老tone
啲廢淡人格分裂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞