[業豬is dying]瑞銀預警 按息升1厘樓價跌一成

336 回覆
46 Like 32 Dislike
如果我係你會多啲留意下個存摺,夠唔夠現金流頂一年至兩年嘅供款額,夠就豪少少否則就要節衣縮食草多啲錢,好似樓上有位現金流充裕嘅清,唔怕息口升幾多都咁輕鬆過自己開心嘅生活

如果我係你會多啲留意下個存摺,夠唔夠現金流頂一年至兩年嘅租金,夠就豪少少否則就要節衣縮食草多啲錢,好似樓上有位現金流充裕嘅清,唔怕租金升幾多都咁輕鬆過自己開心嘅生活

你呢段野改幾隻字,jojo都啱用
數學好根本就唔會擺 mortgage link
你無需要用錢既話借少啲你實際畀出去既息就少啲
根本上就係用緊按揭息率拎條 credit line
你話筆錢有用
用黎增值就話啫
韓sir教人買槓桿基金
廢老教人做定期收息兩個真係一擔擔
仲有呀,就算而家ML咁低息,實際年利率係1.5%,就係1.5%,除開幾多個月,最後我擺一球、兩球甚至三球擺足一年都係1.5%

你擺呢啲限額10皮、比盡你好似樓上話50個限時間鎖錢定期3個月之後點呢?0.005%?定係去第二間銀行開新戶口?第二間係咪照做50個限額比你先?

你係冇學過數學定係你啲數學係跟我個AV老師學㗎?盲毛,叻唔切
問緊你實際年利率就拉去投資,答唔出呀?
我就係好驚呢度啲人成日講嘅俾人call loan,所以要擺定少少現金喺戶口

其他錢喺美股,香港股票收息,喺澳洲買物業又要話你知?

呢啲準備供款嘅少少現金流想賺多啲息就想知道實際年利率有幾多,你答咗我定期3個月年利率2.4%同ML12個月嘅分別先啦
我數學有5*但擺左落mortgage link
巴打你條數點計
可能佢地好有恆心keep住3個月轉一次銀行定期,定期mon住銀行定期利率優惠,咁咪做到年利率2.x厘
你轉極都係得10皮八皮?比你開勻晒全香港嘅銀行好未?3年點都開晒啦,到時係咪當你新資金都唔知
個個似你訓街咩你太監黎嫁咋
早排如果有借稅貸嘅話,其實好正,5年全程1.78%定息,如果加息嘅話,你係真係賺埋銀行添
好喜歡狗,所以從來冇講x眼看人低,只係用白鴿眼嚟形容自視過高而睇唔起比佢暫時低嘅公屋、租租,呢個咁嘅心態做醫護,自愧不如,點解咁得閒鬧人只因為人哋講中咗你,崩口人忌崩口碗,亦係平衡恐慌嘅反射,也顯示自己品德同人格
你隻太監狗,學人講品德同人格
睇下你自己講左d 咩先啦
正一垃圾醫護,唔識block 你,唔會覆你呢啲低修養品格,成個行業比你影衰哂
都話我唔係你係咪已經有認知障礙
快d 自己走入去棺材啦,阻住曬正常討論
你唔識block 人?搵你個親生仔,韓藍兒教你啦
真係唔好覆啦,怕你爆血管
又係如果⋯
呢度同現實平行世界咁,錦上路個盤又熱賣,個半鍾就賣左一半可能又即日清再加推
多左好多新力軍
就黎要換2022版
我做bank放活期都有1.5% 太吸引一直無投資輸通漲
IR = -10AP

IR = Interest rate(%)
AP= Apartment price(%)

輕輕
市埸一值都有反映緊

如果定期多得過ML 咁銀行咪蝕住借錢出黎
仲有ML即係等於活期 鍾意幾時拎出黎都得 咁鍾意做定期比人鎖住筆錢 不如去買儲蓄保啦
On9 借多d供樓利息有得扣稅架 反正借多左用ML set off返個利息 點解唔借?
仲有你呢一刻無需要用 點知第時有無需要? 唔通第時有需要既時候先加按咁撚煩?反正無成本又賺到扣稅 點解唔借爆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞