[業豬is dying]瑞銀預警 按息升1厘樓價跌一成

336 回覆
46 Like 32 Dislike
港滙走資持續,亞洲交易時段金管局接錢58.88億元,為今輪單次最大筆走資,雖然港元拆息(HIBOR)仍處於低水平,但瑞銀報告指出,如果資金持續流走,HIBOR和H按息會持續向上,甚至有機會令拆息掛鈎按揭(H按)到達封頂息,該行估算,若按息升1厘,將令供樓壓力增加,並導致樓價跌一成。

H按達封頂息3個月後料加P

以現時普遍銀行提供H加1.3厘按息計,H按觸及封頂息即HIBOR要升至1.2厘水平,較現水平有約1厘升幅,瑞銀解釋,以供款負擔能力作測算,如果按息升1厘,樓價會下挫10%。

上商研究部主管林俊泓認為,以現時港美息差持續擴闊,以及港元走資的速度估算,第三季內1個月HIBOR有機會攀至1.2厘或更高水平。

參考對上一次加息周期,美國聯儲局在2015年12月首次加息,1個月HIBOR要相隔近兩年時間,至2017年12月才升1厘。

樓爆
供樓仔又rip

https://hk.finance.yahoo.com/news/瑞銀預警-按息升1厘樓價跌-成-金管再接59億沽盤-h按利率終會扯高-192200648.html
參考對上一次加息周期,美國聯儲局在2015年12月首次加息,1個月HIBOR要相隔近兩年時間,至2017年12月才升1厘。

好快心啦,繼續gogogog
租租永遠都是大贏家
業主加租就搬遠啲搬細啲
買咗花生坐定定
再放寬按揭咪得囉
香港經濟係唔可以畀樓價冧,大家死心把啦
升咗咁多倍嘅樓價,萬一大插插咁點搞,2個月前定期存款利息0.4%,上個禮拜已經1.5%,今日富邦1.8%~2.4%,大陸都要地產公司清盤啦
冇錢買就只有坐低睇
一跌少少,啲家長就鳩衝去買樓,你話可以跌得幾多?
我哋啲老嘢唔似後生咁衝動,鍾意高j股票、樓價,成日聽人講有能力就買,都要睇環境、時勢㗎,至於跌幾多就唔係個人意願而係市場反映
樓主如果改為(近年上車嘅業豬is dying)會更加貼切同溫馨
如果升一厘就跌10% 呢個因果關係點計出黎?
淡淡搵7師傅算出黎?
當初武肺出黎話跌要沙士價呀 班友去撚左邊呀
Hibor點解仲係0.2%?

頂佢咩,我個ML戶口好耐未試過收多過2%息喇,香港唔跟美國加息真係好賤
要定期幾耐?我個ML都冇咁高利率,真係想轉兩球去定期,求介紹
問淡淡 我都想知
更想知升1厘就跌10%條Formula
2球現金咁多,差啲嚇親我,富邦銀行呀,問咗要新資金,最低要求50個啫
等睇居屋落返150萬落下先
虛擬銀行定期存款都升到1厘以上,富邦1.8-2.4,如果美國再升2-3厘,咁就供多唔少錢,點計就唔識,有冇清做個表可以知道每加一厘就以萬元多供幾多
而家hibor都仲係0.2%存款利率上咗咁多,hibor都唔跟,好難預測
重信專家,佢地岩岩先令到高登仔以為綠幫有104 105
有排食
供斷左嘅表示:驚條撚咩
利申:不是本人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞