東鐵過海唯一設頭等,港鐵保留:有一定需求

321 回覆
50 Like 288 Dislike
行3卡出要幾耐?夠落多班9卡車客啦
就算尾站,咁樣要增加停車時間比人出,等同減班次
嗰個係全車,之後嘅湘南新宿 Line 易延誤,山手貨物線要同琦京線共用。
當你知道要係9卡月台落車咪唔好係尾3卡上車,閂門時間一樣
因為冇歷史因素
東鐵所有月台都係頭尾窄O的個喎
香港人喎, 會理你第幾卡唔落得?唔落得咪屌9職員囉。
本身九廣通有雙層車
開特急得唔得…
紅磡、旺角東、沙田、火炭
都唔少東鐵站有多條軌
btw唔識,純討論
以前直通車都係咁,普通列車都係停埋一邊等直通車過完先到佢行
咁姐係技術上可以做到特急之類啦…
當年納粹去送猶太人入集中營果啲火車咁
雙層列車上落好慢
咁呢個係果d香港人既問題,事前講明唔開門都仲要咁on9,等比人屌返轉頭
認真,之前係做過

1998年,九鐵派出本列車行走九廣東鐵來往紅磡與羅湖之間的特別頭等服務。
當時每日上午10時正提供一班於紅磡預辦離境直抵羅湖的直通服務,去程成人票價為紅磡至羅湖之頭等車費,即港幣66元。
及於每日上午11時20分提供一班由羅湖開出前往紅磡沿途各站的回程服務,回程票價相等於東鐵頭等車費。

所以南行各站曾經係出現過Ktt停站上落客,仲有個Ktt牌指示車門位置。
香港繁忙時間搭乜都迫。一係自己揸車一係飛的 所以最好係WFH或者搵D工唔洗朝早準時

咁可唔可以轉做2架6卡
又話要去殖。但係呢啲洋人留低嘅嘢又死攬
又唔係劃位,你入咗閘我比一卡普通等你都照上架啦
佢地有無諗過
個需求係頭等自身造成...
再唔係去到紅磡 甩三卡再去都得
好多地方都有幾卡唔開門/甩幾卡再去下個站
但香港唔得 高層會答你未試過所以咁樣會好危險

本身佢紅磡起新月台就應該預兩三個月台泊三+九卡
啲車去到紅磡就甩左之後9卡去金鐘
金鐘返尼就駁有3卡嘅月台變返12卡去上水
至於嗰啲話跌落路軌嘅on9仔
反正新站都有幕門都唔明點樣怕有人跌落去
加左頭等 普通車廂實變關愛車廂
:唔想讓座? 去頭等啦年輕人
以前不停站列車都已經要等4-5分鐘
如果東鐵急行仲要停埋站比你做緩急接續
九龍塘又得兩條線
咪又係MTR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞