東鐵過海唯一設頭等,港鐵保留:有一定需求

321 回覆
50 Like 288 Dislike
港鐵東鐵線過海段周日(15日)通車,成為第四條過海鐵路。東鐵線的其中一大特色,為現時唯一一條設有頭等車廂的鐵路線。

不過隨着全線改為九卡列車,有議員建議取消頭等車廂,以彌補載客量下降。有關注鐵路發展的社交平台專頁創辦人表示,頭等車廂存在有其歷史因素,認為港鐵在用盡其他方法增加載客量前,都不應取消頭等車廂。他又指,不少乘客願意付出更多金錢,以換取更舒適的環境,因此乘搭頭等,正如昨日通車首個工作日,頭等車廂爆滿過海,認為仍有一定需求。

港鐵回應指,東鐵線頭等服務由來已久,乘客對頭等服務仍有一定需求,故保留有關安排。
真心求教
其實照用12卡車廂 去到得9卡車廂既月台唔開最尾既車門 啲人去返前面既車廂出去得唔得?
嘥氣啦,12卡車廂存在都有其歷史因素啦,咪話取消就取消
豬籠入水
不少乘客願意付出更多金錢,以換取更舒適的環境,因此乘搭頭等,正如昨日通車首個工作日,頭等車廂爆滿過海,認為仍有一定需求。

照佢咁講不如條條綫都加頭等
官員: 唔小心開錯門點算 乘客因為咁出事邊個負責
唔得

通勤列車回車要快
咁樣架車係金鐘上落都浪費時間
班次變得疏落

而且仲有消防問題
再嘈就拆曬8卡普通車既椅裝多d人,想有位坐?比多d錢
點解西鐵唔加,行車時間一樣好長
迫晒入去
點出返黎
咁以後舊車站果3個位係咪廢左
地鐵加返頭等,dllm
香都真係難d
3文治咁夾,係車中間落車都難平時,仲未計香港班老人家肯定唔知咩事
依家分幾鐘一班車d人都嫌慢,12卡唔開3卡門,5分鐘一班車都未必得
學生化危機咁裝激光閘向前推 30秒內出唔到車廂就射撚死佢地
可以好似日本咁

繁忙時間自動摺起所有座位
田北辰先最冇資格屌
要cut佢做九鐵主席嗰陣唔搞?
本來啲12卡唔夠力上斜。而家啲9卡唔知砌唔砌到12卡行?
雙層列車門位一定少咗
上落都係慢
好似尖東咁囉
外國得 港豬唔得
不少乘客願意付出更多金錢,以換取更舒適的環境

不少即係有幾多?
定又係小圈子1500人統計
根本就要用
澳洲悉尼都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞