東鐵過海唯一設頭等,港鐵保留:有一定需求

321 回覆
50 Like 288 Dislike
平時佢停總站個時間係夠人落車兼上車再比人行好多卡慢慢搵位都得
行3卡點會落唔切
等耐啲咪耐啲,又唔見有人話坑口寶琳車壞,咁岩撞正康城車令佢哋等耐咗

其實呢啲都係錢銀作怪,開得上水-紅磡車,其實亦可以同時開紅磡-金鐘車,一嚟有位比屯馬線嘅人轉車,二嚟新界九龍段可以增加載客量

屯馬線其實一樣可以開屯門-紅磡、烏溪沙-紅磡車
只要編好時間表其實影響好細,就算搭中短途車只要有車銜接到,影響都係可接受範圍,仲可以因為吉車中途開,方便部分中途站乘客上車,不過月台同班次設計就要更為精細
6點睇住會展班人車都上唔到都戥佢地慘,頭等係一定要廢除,通勤化之後已無作用
黨鐵: 再嘈就加多3卡頭等

其實平時紅磡落啲人不嬲都會差唔多到站嗰陣行定去poly個出口嗰幾卡㗎啦
啲人無搭過火車唔知
根本無問題
求教討論下都咁重怨氣提老母
巴打啱啱死左老母?
佢喺老母個閪度爬出嚟整死咗自己老母
其實我都r哂頭
如果個問題真係咁廢都唔會咁多人討論 好多巴打都有討論有無可行性
係有幾條友發哂癲咁人身攻擊又唔拋啲piont出黎
班老野計依啲野精過你 當佢柒左3次過海去左最尾果度
淨低既人生入面點都會醒水
根本係長途跨境車嚟,整唔到特急整返個頭等比長途客都好應該

再講,頭等係m grade福利嚟,你返工會唔會自己cut自己福利咁戇鳩
頭等企,咁978唔好
因為通勤模式唔同囉
寶琳坑口既客可能佔架車一半既人
但金鐘搭火車過海既客呢幾日大家都有目共睹
唔止新東往來港島,連九龍塘旺角都有唔少人轉投火車
兩種情況無得比較

同埋你將一程車斬開兩節做一樣有辣有唔辣
載客量無多到,只係將車上面既客連月台等車個班一齊洗牌
而且例如屯馬線咁,你忽略左一班九龍段既流水客
好似荃灣西美孚去何文田土瓜灣九龍城咁
你要佢地一程變兩程,就算無縫連接都係麻煩咗
車換車交換乘客亦需要一定時間上落
一個中途站正常上落客一定快過等成班車既人過車
對班次穩定度無著數
所以咪話佢錢銀作怪唔肯起多個月台囉
其實只要起多個月台for短途車停(好似原有東鐵咁),就唔會阻礙穩定度

而且短途線先係最著重流水客喎,否則佢哋連車都上唔到(例如東鐵一直有大埔/火炭/旺角東開出嘅班次)
東鐵個d係起載加落去長短途車一齊做到尾站
越南既路段越多車
(唔計過左peak hour之後收車返廠個d)
你一架換一架capacity都無多到…
只係將車上面要繼續行程既客倒落月台
然後同月台個班一齊爭多次凳仔
其實照上頭等但唔拍卡咪得
佢真係問到就話比人迫左上車落唔到車
點會無多到載客量
行短途車可以行返12卡,但過海班次就行9卡,如果喺紅磡整多個月台停短途線就可以唔影響車距

你由頭到尾都剩係著重過海班人,係有部分人要到紅磡再爭櫈仔,但有無諗過其實都好多人會喺九龍塘/紅磡轉其他線走,12卡就係可以盡載多啲人由北區出咗九龍先,只要旺角東/紅磡開短途車出金鐘,就唔會要啲人聚埋下一班車度,全線車距繼續維持3分鐘
你係咪無搭過東鐵
佢上車前先要拍卡姐
喺月台有另外1條隊再排㗎
扮太多人唔知排邊條隊就上左去得唔得
跨城流水線同城市中心總站放射線點比?例如可以預計過海段同筆架山段客量差唔多只差一兩千(以前更加繁忙過佢),下一級係馬料水段同文化博物段,兩者差兩三千。
過海段佢預將來最多人

一班過海、一班唔過,等於過海容量斬半
有冇諗過以前九龍塘站同紅磡站好多客係過海?相反點解唔分開北面外圍客,繼續做而家已經開緊嘅短途班次?
有幾多線係會噉運作?外國都講唔好咁多反向支線,你仲要縮短佢。
唔可以 唔好再問
鐵路唔係巴士咁可以一架貼一架咁行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞