東鐵過海唯一設頭等,港鐵保留:有一定需求

321 回覆
50 Like 288 Dislike
平時佢停紅磡總站都會停5-6分鐘
個時間不嬲都係夠人落車兼新一批人上車再比人行好多卡慢慢搵位坐都仲有時間剩未開車
講到穿越2卡好新鮮咁
而我就唔知你講咩月台行定
疫情前繁忙時間一定冇咁多,停站時間必然要少於班次間隔

同埋舊紅磡站用站前折返係較低效率,會出現打交叉要等嘅情況

新金鐘站月台用越位隧道,效率會較高,但停留喺嗰站(應該係要加埋越位隧道)嘅時間會拆開成:
1. 落客還落客
2. 調頭
3. 上客還上客
因為紅磡2個月台出車
停得耐唔代表佢班次都係咁疏
每架車入紅磡前都會停一停等前面架車出咗嚟就即刻入
所以佢班次係做到可以好密咁補,同時都做到每班喺紅磡停5-6分鐘

雖然我唔知咩係越位隧道
重點係我覺得跨卡落客唔駛用好多時間
應該唔影響新金鐘站同會展月台效率?
舊車唔出新車點入?

當你5分鐘一班:
第一部車0分鐘入1號月台
第二部車2.5分鐘入4號月台

咁第一部車5分鐘先走第三部車入就唔只5分鐘

越位隧道即係調頭隧道

跨卡落客唔駛用好多時間好主觀感覺喎,咁你承認有影響先
仲要係多人先喎,落左現有車卡乘客,即係要而家停車時間打底,再要加上跨卡落客嘅時間

睇來你唔明,當你5分鐘停留喺總站範圍,用越位隧道,調頭嘅時間佔左大頭,落客、上客各自嘅時間唔會同其他車站差得遠

呢段柒左,真係唔記得佢係雙月台唔同計法
我唔知嗰樣嘢唔代表影響到
保留頭等,然後搵幾卡普通車箱再降級為下等人車箱,取消凳之餘仲要利用埋頭頂空間塞到冇得再塞先關門。

仲裝得多人啦
ok,頭等再加價一倍
但跨卡係唔會只用最近一門落
開頭就係
但隨住第一卡啲人出緊去
第二卡啲人行到去第一卡就會開始分散去遠啲嘅門
加上啲人一路落,車卡人流越嚟越鬆動,落車速度就越嚟越快
實際上就唔係真係要落曬2卡full loading嘅客嘅時間
即係你講咁多都係9up
所以開旺角東-金鐘/紅磡-金鐘短途車,過海班次車距不變
所以咪話開旺角東-金鐘/紅磡-金鐘短途車,咁過海班次車距不變囉,你都識講多客過海,呢家大部分未到九龍塘就爆哂啦
至於北面點解最少要上水-紅磡 / 上水-旺角東,因為正常都最少出九龍返工,呢方面改反而先係推人落車
你連人哋講咩都無睇哂咪仲無腦

我個建議就係唔使等耐啲
我唔係單純12卡紅磡9卡過海,搞到寶琳康城3+1咁

係紅磡起多個月台,當12卡到紅磡,就會有班9卡短途紅磡開出過海,咁過海段車距不變,仲可以令九龍段有位上車,呢家九龍段根本爆哂上唔到車
據你logic, ban嘅咪又係9up笑死
邊度有分幾鐘一班
東鐵6789分一班都夠膽死喎
支持 我會比
每次搭火車都坐頭等
臭港始終都係冇一邊上一邊落果隻月台?
點解當初一定要東鐵一程過到海?
東鐵線照用12卡舊月台,紅磡-金鐘當一條新線唔得咩?
一程車唔洗轉去到金鐘係好方便,但格硬用9卡車當你車都上唔到要等多2班其實咪仲on9仲耐過紅磡行去轉車
有冇諗過要用多幾多時間?
舊時去到紅磡都比人6分鐘上落 金鐘我唔清楚
坐263仲快
折晒仲好 大家都係比咁多錢點解有D人可以坐有人冇位坐
仲要班廢老比兩蚊仲要有位坐
反而頭等比多D有位坐先叫公平
羅湖
羅湖都係放晒落車班客先閂門再開另一邊俾人上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞