東鐵過海唯一設頭等,港鐵保留:有一定需求

321 回覆
50 Like 288 Dislike
你唔係唔熟鐵路 你似唔熟香港
頭等都係得一對門 唔洗成卡放月台中間
整條十卡 改個車頭車尾做頭等 放前後半卡喺隧道

再唔係咪整條頭等列車 成條都頭等 畀返啲九卡普通等黎
綠色綫情況完全唔同wo
你表現繁忙時間穿過兩卡黎睇下
話月台行定仲On9
車到唔上車住係月台行先?
到時miss一班車等下班咪又係塞死係月台
等耐d咪即係塞死
你想搭車無咁迫
但就拋個會塞死既方案
所以先話講12卡去紅磡9卡過海既都係無腦
因為火車過海優勢實在係大(比起巴士或者以往轉荃灣線既人)
通車耐左穩定左之後過海客比重就會多
包括一班本身係九龍塘/紅磡去尖東轉車過海既人
所以成個客量結構轉變都要諗埋
就算一換一個月台起到幾方便,時間表夾到幾準都好
始終都要時間
以前係紅磡東鐵轉西鐵
就算唔洗上落電梯都起碼預一兩分鐘大家先上得齊
西鐵趕起上黎未上曬就已經閂門
大家都試唔少啦

所以與其一換一我寧願佢加密短途落金鐘既車
無錯越北既站會等耐左
但有個密d既特別車時間表,南邊站既人都會偏向等短途車先上(例如每朝大埔都好多人等中間月台特別車)
從而令上水落黎既車唔會再不斷有大量人上令架車迫上加迫
(最好通返關之後都有上水車比上水粉嶺人用)
我既著眼點偏重於大家都可以一程車到目的地/減少轉車次數
因為東鐵過海本身個重點都係咁

不過我覺得
最on9始終都係新站起得第十卡個空間出黎
都唔一次過用十卡車
以前紅磡係總站點同
如果我搭去會展金鐘
你係架車行黎行去
你睇我打唔打鳩你
唔明你講咩喎
講緊平時到總站前都係好多人都會跨卡咁行,嚟類比而家去到會展之前都可以喺尾3卡行定上前,帶出照用12卡係可行喎
平時佢停紅磡總站都會停5-6分鐘
個時間不嬲都係夠人落車兼新一批人上車再比人行好多卡慢慢搵位坐都仲有時間剩未開車
講到穿越2卡好新鮮咁
而我就唔知你講咩月台行定
金鐘站係站後折返
疫情前繁忙時間一定冇咁多,停站時間必然要少於班次間隔

同埋舊紅磡站用站前折返係較低效率,會出現打交叉要等嘅情況

新金鐘站月台用越位隧道,效率會較高,但停留喺嗰站(應該係要加埋越位隧道)嘅時間會拆開成:
1. 落客還落客
2. 調頭
3. 上客還上客
咁都係無問題呀
而家你覺得穿越唔到所以覺得落車耐吖嘛
我個例子咪就係話你知跨卡係好快嘅事囉
多人時點快
要行到下一兩卡落,咪就係要增加停車時間囉
因為紅磡2個月台出車
停得耐唔代表佢班次都係咁疏
每架車入紅磡前都會停一停等前面架車出咗嚟就即刻入
所以佢班次係做到可以好密咁補,同時都做到每班喺紅磡停5-6分鐘

雖然我唔知咩係越位隧道
重點係我覺得跨卡落客唔駛用好多時間
應該唔影響新金鐘站同會展月台效率?
港鐵戀殖 咩撚嘢歷史因素 當國安法無到?
一定係增加咗,咁但你覺得要用多幾多時間先?
咁又好奇
外國邊度地底站係架車長過月台
舊車唔出新車點入?

當你5分鐘一班:
第一部車0分鐘入1號月台
第二部車2.5分鐘入4號月台

咁第一部車5分鐘先走第三部車入就唔只5分鐘

越位隧道即係調頭隧道

跨卡落客唔駛用好多時間好主觀感覺喎,咁你承認有影響先
仲要係多人先喎,落左現有車卡乘客,即係要而家停車時間打底,再要加上跨卡落客嘅時間

睇來你唔明,當你5分鐘停留喺總站範圍,用越位隧道,調頭嘅時間佔左大頭,落客、上客各自嘅時間唔會同其他車站差得遠
用worst case滿人計,必然多於一倍

當2卡車:
1卡直接落車,有5對門,時間係a

第2卡要跨卡,同第一卡同樣人數,當車門流速相同,必然最起碼多一個a
仲未計一卡長度>闊度、車卡連接位較窄、跨卡一定唔會5門平均
當跨卡只用最近一門落,當車門同車卡連接位一樣闊,即係a+5a=6a
以前係有plan過咁樣,不過最終都係全九卡車
其實頭等有預留到改返做普通車卡
未來可以係9+1頭等或者全10卡普通
你唔知 但你覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞