[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (57)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
出咗一個月仲算唔算新歌
紫頭閪
佢可唔可以唔好乜柒都紫色,佢直頭影響對紫色嘅觀感
直頭唔好再係香港出現啦
成日炸炸帝想掛住香港人
咁多巧合都話上網上線
對二汶好失望...
唉佢兩兄妹都係咁
大佬未武肺果陣長期旅居
香港出碟話自己咩九龍之子
Chill club 角度出咗一個月新到辣手
黃viu fans又要人無飯開

二汶疫情無job,開音樂學校又招唔到太多人

tvb星夢分分鐘年年都搞,做導師都叫食到條水,折骨ben妹都去左星夢2
折骨ben好似就快出歌?
今屆只簽經理人約
廉價勞工
何韻詩日前被國安處以涉嫌「串謀勾結外國勢力或者境外勢力危害國家安全」拘捕,保釋後宣布於21日舉行網上音樂會,並謂「環境再壞,仍要做好自己、繼續好好生活」。

昨晚何韻詩在胞兄何秉舜伴奏下,唱出21首黃偉文(Wyman)填詞的作品,藉此慶祝對方生日,包括為她填詞的《未來》、《勁愛你》、《露絲瑪莉》及《勞斯.萊斯》等,她也有唱出Wyman為其他歌手創作的作品︰《勁浪漫超溫馨》、《燕尾蝶》、《女神》、《命硬》及《給十年後的我》等。身在德國的Wyman,在IG限時動態分享自己在咖啡店用手機收看阿詩的網上音樂會。

何韻詩在演唱前表示,事前花了三個多小時重溫十年前Wyman在紅館舉行的作品展,並指在選歌的過程中,是歌曲呼喚她而非她選歌。她又說到︰「尤其是以下幾首歌,覺得講咗好多我哋大家喺呢十年入面,可能本身當中有啲歌講緊第二啲嘢,但一份好嘅詞正正可以穿越時空,當世界已經變咗另一個模樣時,佢依然都係可以……好老土,歷久常新。唔容易做到,真係好唔容易,一份文字藝術品,我哋香港有呢位咁叻嘅詩人,係好幸福嘅事,我尤其啦,因為佢幫我寫過好多好多屬於我嘅歌。」

何韻詩唱畢《青春常駐》後,感慨說到︰「我希望向YY送上一個最衷心祝福,亦都有好多好多可能因為唔同原因,已經冇辦法再聯絡嘅朋友,我喺度祝福每一個曾經喺我哋生命入面出現嘅過路人,無論佢係仍然可以陪住你一路行,或者曾經喺某段日子,我哋已經唔能夠再攜手行落去,我都真係衷心希望每一位都過得好好。」

她續說︰「人生就係咁,喺呢十年入面,真係冇人有諗過香港會變得咁緊要,十年前嘅我哋喺2012年,邊個會諗到去到今日會咁樣呢!正如十年前冇諗過今日會變成咁,我哋亦都唔會知道十年後係一個點樣嘅世界。所以,借助今日(21日)壽星仔喺ig一個po都有講呢句說話,有啲嘢真係冇諗過能唔能夠捱到十年、十五年、廿年,有啲嘢係得嘅,所以我哋繼續做每一個人相信嘅嘢。」她又希望在適當時候再推出由黃偉文和何秉舜創作的作品。

阿詩在音樂會上又著大家不用擔心,她感到快樂,又稱「人生最快樂,係你行每一步,都係好穩、好堅定,知道自己做緊乜嘢,而係無悔!」
在西九文化區竹翠公園舉行的戶外音樂會《Harbour the Sonic》昨晚(21/5)完成首回演出,由陳蕾和樂隊ToNick聯手獻聲。演唱會在8時10分開始,兩個單位一開場已經同時現身,先後以《娛樂人生》和《好想拯救地球》揭開今晚序幕。觀眾未開始已經紛紛站起來,又跟着音樂節奏拍掌,氣氛相當熱鬧。

及後陳蕾重新回到台上,先後帶來《娑婆》、《慌》、《旁觀有罪》、《沙門》和《妖治時代》,投入的表現引來觀眾不停歡呼叫好。而ToNick除了《再見止痛藥》、《Go 4or It》、《一口氣》和新歌《玩物喪偶》外,鼓手晨曦更化身Rapper MC SH,首度現場演繹《啱呀》,為歌迷帶來驚喜。不過恆仔在《離散序》眼泛淚光,原來是爸爸因身體不適,今晚未能親身撐場,而自己則因準備演出而沒有時間見爸爸。歌迷在他帶領下高呼「恆爸加油」,恆仔感動得當場跪下感謝觀眾。在他們合唱《時間的初衷》、《相信一切是最好的安排》、《屈機》和《T.O.N.I.C.K》,最後在歌迷高呼安歌下,他們合唱《長相廝守》,正式為演唱會劃下句號。即使演出完結,歌迷也不停高呼安歌,未肯離開。

騷後兩個單位一同在後台接受訪問,問到今次只開一場,晨曦直言未夠喉:「我哋兩個單位先一齊玩得兩個幾鐘頭,平時我哋各自都玩咗兩個幾鐘。下個目標係(參與)音樂節。」陳蕾直言今次演出與過去室內演出有很大分別:「我鍾意戶外騷,感覺好似喺戶外會玩得放啲,好似冇咁多顧慮。有時喺室內會比較多燈光、機關,有一啲範圍上嘅限制。同埋今次第一次有T型舞台,可以更近距離接觸戶外嘅觀眾。」至於互動環節,五人都稱之前沒有綵排過,全部都是即興發揮。

談到恆仔在台上有感觸的一幕,他稱最近一直忙於籌備演唱會,因此特意用一點時間給父親打氣,希望爸爸感受到觀眾傳來的力量,努力地健康生活。不過問及病情,恆仔則未肯透露,只稱:「冇事嘅,多謝大家關心。」
唔知點解個唱腔開始有汪阿姐feel
https://youtu.be/DsFK1RqQRnI

GIGI 姜穎芝 - 還有一句 | Official Music Video

曲:Gigi Keung
詞:井天
編:Lok Chan
監:Lok Chan
https://youtu.be/bMsHolN4O5I

kayan9896 - Not Too Close (Prod. SILVERSTRIKE) Official Music Video

Composed by TIAB
Lyrics by kayan9896, TIAB
Produce by SILVERSTRIKE
Mix & Master by SILVERSTRIKE
我得似吹水
檔期一早就要夾定啦
咁原本個嘉賓去咗邊先?
兩兄妹咁多年都冇表過態啦
佔中都係得ellen出嚟
因為ellen係黃
又好多人誤會林氏兄妹係黃
似係mirror其他成員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞