[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (57)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
林仔呢啲模範生就緊係做足功課,每次派台都同啲DJ媒體打晒招呼,建立好關係
樹同TY兩位就係記得就派台,你播咪多謝聲,唔播咪由佢算
無必要令某一間唱片公司大到令其他公司難以制衡佢嘅地步
有競爭先至有進步,咁先至唔會有「做又三十六,唔做又三十六」嘅情況,
無謂令啲公司做舊屎出嚟,要啲樂迷無得揀照硬食呀
麥家瑜個人都隱形埋佢仲喺唔喺環球
IDK好撚娘喎
曲風上比較突破 拉丁+電子音樂
寰亞唔係啲歌手越嚟越少,而係無咩後生/中生代歌手,即使簽都係外判形式咁簽,好似Frenzi music嗰啲歌手 (小巧、黎曉陽嗰啲)
係簽咗Jay Fung同欣宜先開始有好轉

之前就簽啲比較資深嘅歌手多,好似許志安、楊千嬅嗰啲

咁樣簽人,間公司個feel真係幾老下,不過叫做公司可以專注幫某幾個歌手單位爭取獎項,唔駛搞到兩頭唔到岸
bollywood 風
但佢上次除夕場都好即興jam咗呢首
他的故事其實幾好聽
感覺佢哋3個轉獨立之後,選歌都係一般般,呢個都可能係原因
其實環球同寰亞本身都幾似
有堆老人歌手,個堆其實間唔時出吓歌、做演唱會為主
後生個輩就力捧爭獎
但係環球只係掛住校長同搵到食嘅Eason,其他人就完全唔理/捧唔起
可能而家先係佢哋想造嘅音樂呢
THE NEXT 20 張敬軒演唱會進入第六場,軒仔請來馮允謙 Jay 來擔任嘉賓。Jay Fung一出場,全場觀眾都欣喜若狂,吶喊歡呼,十分受歡迎。

由於Jay Fung 是「鬼仔」不懂中文,所以兩人合唱《他的故事》時,大會的提詞機打出了一串由他自行拼音的英文歌詞,當中夾雜廣東話及英文拼音,只有Jay Fung才看得懂,十分搞笑。軒仔在台上問:「點解今晚提詞機會出一串越南文?我望埋去唔知係乜?」然後更叫大會攝影機,影住那些串字,叫Jay Fung讀出來給觀眾聽,引得全場爆笑。

軒仔又謂,Jay Fung一直給他好謙厚、謙卑、經常充滿陽光笑容的感覺,這位朋友的聲音,是香港樂壇中他最喜愛的聲音,自己人生當中曾經要人急救,無論監製、錄音他都二話不說即刻趕到,兩脇插刀 ,是個難得的好朋友。

Jay Fung就十分有心,自製了一張自己即將七月開的演唱會飛送給軒仔,他說:「七月我會開演唱會,但係我啲飛未印到出嚟,所以我自己做咗張,呢張飛係七月二、三、四、五都可以用,你鐘意可以來睇晒!」軒仔就笑言,「而家啲後輩,點解咁鐘意整啲紙製品俾長輩!仲要係七月!哈哈,算啦,佢係鬼仔,佢唔識呢啲嘢,好多謝你,你演唱會我一定會嚟!」
小明唔認同
願同望都幾好
睇錯左小巧我係想講小巧
sor
咁小巧我認同
牙醫啲歌其實ok 聽日派嗰首可能大家鍾意呢
差好遠喎
Sony先最慘 冇人提
場場舉紙牌嗰位清真係cls
團圓說幾好
大部分場都有飛 rich
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞