[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (57)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
勁鍾意斷點
好彩唔係al
陳蕾tonick戶外show正到仆街
愚壹堆IG story
點解我要買琴晚
認真姜同mag合唱幾撚頂癮 成隻歌都重鼻音
佢上年係咪有首歌比五台ban晒
公司谷唔谷佢好難講 林峰上年首歌都404 not found
反而想知高層page 係咪索性當冇呢個人存在算
一有佢就博屌
首歌2018年出
係班黃絲誤會咗啫
Mr. 好似係專登做堆歌嚟出碟 找夠份約條數
真係好奇怪
Mr. 當年球記又會迫佢哋找數仲要一次過出曬啲歌
其他歌手就反而做起曬嘅歌要收埋
2019年8月出㗎喎 老吹都有個本呀
2018年寫
夕爺有講

記錯咗係2018年出
我都記錯係反送中中期不過果時都好多遊行示威 連721都發生咗 我相信揀呢個時間出街係有啲嘢想講
英皇歌手泳兒 (Vincy)推出新歌《早上37.2度》,MV中就有關於疫情的鏡頭,講述女主角確診後如何照顧自己。不過,日前她接受專訪時稱無意借「敏感事」為歌做勢:「首歌係話做人要熱血,Keep住啲溫度。」不過問是否等疫情緩和先推出?她表示:「都唔關疫情先做呢首歌,只係歌名有啱過係For呢個疫情啫,等啲歌迷特別有共鳴。」可擔心勾起人不快事,她認為拍攝手法不會令人覺得好慘或好驚,原意只是寫實及鼓勵大家在逆境中要努力活着。

談及她本有份參加現時爆紅的內地音樂真人騷《聲生不息》,惜因檔期關係而「錯過」演出好機會?她豁達說:「好隨緣,平時都會有好多突發事,都會好多工作做唔到,我反而覺得可以全力宣傳新歌係件開心事。」現在最期待不用隔離,可以離港到新加坡探朋友,更望可瑞士或有雪景的地方拍MV,舉行演唱會亦是她心願:「都有3年時間冇開,希望公司會幫我安排啦。」
無限上綱上線
2019年參加ViuTV《全民造星II》,成為最後20強的洪助昇(Aiden),加盟英皇後推出首支派台歌曲《憑實力單身》。歌曲是記錄一段相親卻不敢相愛的情愛經歷,亦正是他的親身經歷:「首歌入面,我自己最鍾意係『緩緩兜圈 默默轉季』,呢幾句歌詞對於我嚟講,係十分之有共鳴。形容一種關係,經歷咗好多個四季,但其實佢哋呢種關係係一直喺一個圓圈入面旋轉,亦都冇任何進展,就係因為大家都唔夠膽跨越嗰一條線。」

除此之外,首次入錄音室錄的他亦表示非常難忘,「十分之緊張!因為我未試過入去錄音室錄一首真係屬於自己嘅歌,因為我覺得要演繹一首屬於自己嘅歌,真係要好清晰每一段呈現嘅情感,同埋想分享嘅內容,同以前唱cover歌好唔同的分別就係,要好清晰同埋要好知道呢一首歌你想點樣唱,每一個字想點樣咬,所以第一日入錄音室嘅時候,我係緊張到一句都錄唔到。」
台灣歌手盧廣仲最近憑着新碟《勵志論》入圍第33屆金曲獎4項大獎,爭歌王寶座,佢表示每項獎項都想拎。較早前佢喺台灣上電台節目宣傳專輯時,公開表示自己非常欣賞一位香港歌手,他説:「我很欣賞林家謙,《一人之境》這一首歌曲。他的聲音屬於輕柔型的,而且寫得旋律很好聽。雖然我聽不懂廣東歌,不知道是甚麼意思,只知道歌曲是C Major 。」
而姜濤亦有就早前黃牛飛一事解話:「當時都未決定做嘉賓,不如將錯就錯嘞。」

原來姜係黃牛單嘢之後先做嘉賓
https://youtu.be/SE-hHQwQB2g

Miriam Yeung 楊千嬅《上善如酒》|Official Teaser
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞