[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (57)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
應該演唱會前會出一首歌
然後又潛返水
OLD NEWS最近聽返陳柏宇啲舊歌
有首歌多此一愛
個感覺係有少少似快啲啲的友共情
講返今次環球大地震
其實我覺得唔係三言兩語
可以解釋Gin同Priscilla分別與環球分手的原因

我認為之前環球一直以來累積的種種事件
令歌手心灰意冷 一直等機會離開
01 歌曲的曲風太保守
02 歌手的形象太老土
03 公司冇為歌手作好計劃
04 不給予旗下歌手自由度
05 宣傳依然好90s-00s
06 公司與高層太保守
07 公司資源太集中谷一個人, 變相冷待同其他歌手
etc 巴絲們諗到可以講下

Priscilla離開, 唔知係咪之前環球要佢不停cover, 谷完佢就當佢Condom
冇為佢將來計劃, 環球只係想佢食老本就算

Gin Lee入環球之後, 歌曲風格變得保守, 形象老土
一個人牽掛時牽掛 應該係佢同環球分手的主要導火線

不只佢兩個, 之前環球已經有不少事搞成今時今日咁
簽Kay棄Ivana
簽Kary棄Kay
簽Gin hea Kary
保AGA棄Gin Priscilla
唔講上大台嗰筆
千禧年打後幾乎同晒咁多間電子傳媒反面
tvb
新城
903(呢個單方面,903仲玩嘢冠咗AGA)
咁同倒自己米有乜分別

環球見其他公司多獎而心有不甘
冇諗過下次可改善或進步的地方

所以咁多歌手走都唔係冇原因
其實gigi都走左(好勝嗰個)

903淨係谷AGA, Jace
個感覺好似903谷當時仍在星夢的牙醫咁

Buy歌手唔Buy公司
呢個我知
我估環球又係hea好勝女人, 佢冇癮而走

好勝女人環球時期都有兩首好歌
平安夜, 100層樓的家
啲唱片公司淨係派一個市場部高層去算,有檔期啲歌手錄音 寫歌 出去接job搵錢好過
仲有死谷eason
啲男歌手走晒
公司資源太集中谷一個人, 變相冷待同公司其他歌手
谷單丸棄軟仔 送禮
08 旗下造型師所提供之服裝品味惡劣
係咪都係老土
經常唔係老土同時裝災難咁簡單
aga同ginlee啲衫都好災難
https://youtu.be/2Y6Yzx0Eq2E

而家佢已經回塘

BTW好想Jason再同佢合作
BTW好鍾意Jason同佢合作的歌
環球一直擺曬資源比 gin lee wor
所以今次十分出奇
呢兩年連續走左5-6 個女歌手
Gin Lee Priscilla Gigi Leung Shirley Kwan Prudence
垃圾高層點做野架?
資源多但用錯方法棒

2020年代
仲賣報紙C1廣告
狂上tvb
做腥夢導師
狂接維穩job

同歌神合唱
不如搵新疆迅好過啦
AGA留低係咪因為其他公司冇位
我覺得環球資源上對佢算係咁,但擺明用錯力,屌同張學友合唱唔代表要唱驅風歌,日與夜個感覺仲新過街燈

佢知道自己可以同張學友合唱那條片,Eric Kwok係話Duncan好錫你,知道點樣先幫到你,然後幫佢拉攏張學友合唱

問題係Gin Lee不嬲carry到唔同類型,喺佢好似冇賣點嘅情況下,其實呢個可能係賣點,你老母環球plug親都plug悶歌,但佢side track多元化好多,但當街客連plug嘅歌都唔buy,點知佢原來有正常sidetrack

Duncan可能都嬲鳩,心諗我咁幫你,你唔續約?!?!所以個聲明勁bitter,係你唔續約先冇第二次紅館,「實屬可惜」!!!

但悶蛋Gin決心出走都令人意外,佢所有歌版權喺晒環球度,不過唔知係轉會定返馬來西亞算
如果你有follow慧嫻
就知佢其實都仲想出歌仲想撈落去
環球成日淨係俾佢去大陸啲垃圾商場show
又唔多上大陸節目
除左幾年前果兩隻翻唱碟之外 呢幾年0動靜
咩年代㩒個like 都咁緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞