[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (57)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
認同但希望佢哋唔好似啊Mike咁奶到咁盡,如果佢落返嚟都唔知就唔撐佢好

Gigi is overhated
Gin Lee(李幸倪)表示現時仍在環球,還有一段時間,7月會出唱片,還會做完《聲夢2》,去向未有確實決定,先完成手上工作,之後會返大馬探望家人。問到是否斟洽多間公司,她指未來有好多可能性,至於會否自組公司,她則表示正在摸索不同可能性,現時還未知,自己在環球有很長時間,好開心也有很多收穫。

對於提早宣佈離巢,Gin Lee表示最主要想換環境,接受新挑戰,希望音樂上有不同挑戰和嘗試。提到陳慧嫻也離巢環球,Gin Lee表示未能代其他人講說話,是否環球偏重TVB而忽略其他平台,Gin Lee亦指自己宣傳歌曲時有上過不同平台和電視台,惟香港的音樂平台和節目不多。而AGA繼續留在環球,Gin Lee直言不知,這段時間二人沒見面並沒傾談過,但指對方已大個女,祝福她有好發展。
自己開公司嘅話
個名係咪叫自Gin(薦)記錄
近日千嬅選擇加盟華納唱片,令不少樂迷感到驚喜。她稱在數個月前已經有這個想法,除了方便參與節目期間在歌曲版權上的處理,也希望自己擁有幕後團隊後能專注演出及創作上的工作:「依家嘅音樂宣傳唔係只有派台去電台、電視台,依家都會有好多平台,演出嘅時候都要處理版權問題。呢樣嘢我唔係咁認知,有需要搵一間專業嘅唱片公司處理會好啲。加上我覺得歌手最好都係專注唱歌同創作,所以製作上都係由自己嘅工作室處理,關於宣傳同發行就需要交畀專業嘅唱片公司團隊。確實係減輕負擔,畢竟依家最緊要嘅時間都投放喺家庭,有時間發下音樂夢已經好開心,其他一啲咁複雜嘅問題真係要搵專業嘅人幫忙。」

有留意張天賦:有好多歌都好好聽

在照顧家庭和出席不同節目演出時,千嬅也有留意近年推出的作品。她直言現時歌手創作比過往更有彈性:「以前唱片公司可能因應市場,只會有幾款音樂,例如芭樂、情歌;但係依家已經有好多唔同嘅選擇,有年輕嘅組合、唱作人,例如我哋公司咪有張天賦(MC)囉,有好多歌都好好聽。」即使出道27年,千嬅依然有製作新歌的動力,她坦言希望過程中邊試邊學:「呢一兩年發現自己原來有好多嘢都唔識,或者冇試過做。呢一點畀咗我好大動力,原來仲有好多可能性同發展空間,好想趁我仲有熱誠、能力嘅時候嘗試。我開始發現自己喺幕後上唔係太了解,原來係可以咁做,做出嚟係咁有滿足感,呢一點係驅使我想同更多音樂人、組合,甚至新嘅歌手合作。」
希望音樂上有不同挑戰和嘗試

環球
Collar po = 波台
傳Gin Lee因不滿環球冷待了其他平台,令她不能在各大音樂頒獎禮獲得佳績,所以決心離巢。

Gin Lee表示:「其實每次我有新歌有新專輯,我都希望樂迷會鍾意,各個平台都會鍾意,亦都希望得到大家嘅支持。同埋有好多嘢唔係我可以控制得到,因為當中有好多因素。獎項對我嚟講都好重要,係一個肯定嚟,當然有獎攞係開心嘅。冇獎嘅話咪繼續努力囉。」
Janice Gin lee 泳兒都做導師
唔見啲人屌到無野撈
其實係班人夾硬捧林二汶上「黃」呢個神枱 (再加造星viu效應)
講到佢靠viu起家上大台係二五

我覺得係一開始捧得太高 叱咤投佢最女嘅本質上好似同當年投古天樂一樣 都唔關歌事
對我嚟講 咁多人都上tvb
真係唔覺得佢上有咩問題
咪係
佢而家咪仲係喺viu做主持
根本本身個生態就係應該畀人周圍走㗎啦
唔通仲要好似以前咁
一係封殺上第二個台嘅人
一係焗鳩啲artist用普通話接受第二個台訪問咩
大家覺得佢係因為支持黃而紅
對佢有極高嘅道德底線
情況又例如supper同埋早幾年嘅kay
其他歌手例如泳兒 jayfung上tvb都無咁大迴響
supper又真係太on9,覺得佢每一步都行錯
屌街客嗰單真係R哂頭
其實唔屌都唔會搞到咁萬劫不復
而家佢地上咗廣州開show
又見到佢地畀人唱……
佢條關公災難宣傳片,睇完真係令人頭也不回放低呢隊band

佢哋無呢條片,可能仲可以過冷河,然後翻生,得翻公海班連登仔話佢哋
Supper 最on9 係回應班黃衛兵
同達哥一樣,唔回最多都係走左班haters (反正本身都唔鍾意佢哋,走都無所謂)
但屌完之後連fans 死忠都走埋

睇吓謝安琪,完全唔回應唔表態,而家個reception 都無supper 咁差
之前見alan po個人fb啲post咁黃
估唔到會上大台做導師
佢同phil都係公司叫到,走唔甩啦
佢最新嘅派台歌係搵梁栢堅填,
我見佢上聲夢做導師都有少少錯愕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞