覺唔覺Facebook熱潮已退

284 回覆
493 Like 30 Dislike
一定唔會add仆街上司同事做fd

依家上FB當睇新聞同搞笑/恥笑既野
覺得正既就share

FB已變質
但至少好過微博咁好多野都河蟹
依家好多大陸網民都翻牆上FB
Ig: 真心拎黎睇下朋友近況加share自己野
Fb: 新聞加d濕鳩優惠post
Fb攞嚟買賣
起馬半年冇上過,全部唔係曬命post就八卦新聞
哂9氣
我反而好中意用
不過唔會po野
但會follow唔同專頁 睇下啲搞笑片 學下小知識 睇新聞等等
反而ig我一兩日先睇一次
因為淨係用黎睇下朋友生活 好易悶
轉咗ig 同Snapchat
而家全部都唔多想用
以前會好熱衷於Share 自己啲嘢,而家想自閉多啲

完全同你一樣,睇住個個鬥曬命買車買樓去旅行食好野,睇得多都悶,一過唔小心比人起底就乜都知道哂你。
唔係熱潮過左, 係你年紀大左. 出facebook 個陣我已經剛剛出社會做野. 所以由day one 已經唔係好點會post 野, 因為做野唔係咁得閒. 真係有咩重要野先會post 一post 咁

朋友都係同generation, 所以模式都係咁上下, 睇多過post. post 親都係重要野. 你現時既現像只係話你開始無咁無聊, 有其他野搞. 唔係得閒到連屙屎都會post 上facebook 俾人知.

年紀大左係會少左出post
但其實另一個重點係00後個班都主要用ig 少用Fb

Btw 我有咩私人相都放ig多過係fb
Fb直情想開過個新ac add d真係熟既朋友

我諗我意思係, 你除住你越大年紀, 工作關係你係唔會有時間不停share 你既status. 你唔會開緊會走去snapshot 你老細做緊presentation. 或者 ig 你寫緊既meeting minutes 俾大家分享.

熱潮無過到. 只係用既人無左咁既時間.
唔明憎fb而轉用ig既人係咩思維
見到而家facebook詐騙廣告/content farm橫行, CEO去支那奶共, 就知道唔應該再用朱克伯格呢條仆街任何一個product
俾我揀, 就算轉玩都係組隊去tumblr/twitter

Tumblr都就玩完啦

tumblr睇咸野一流
啲page好多正野
Fb變左睇資訊
而家用ig多
有冇人好似我咁 幾年冇用FB
連ig snapchat嗰d都冇玩
越大越覺得玩呢d好浪費時間

唔係返工都去Social Media, 都唔想登入
除左追開兩三個fb page外
ig已經完美取代左fb
比老野/無謂同事add左真係搞死fb主因
Facebook玩完架啦
IG比人收左之後都唔好得幾多,基金上佢可以攞晒你電話通話記錄,上過乜野網,所有聯絡人資料同電話入面嘅相/影片
出黎做野有同事fb 開始有長輩用
已經開始保守做cdrom
唔覺 日日上去睇資訊
只係轉左型態 無人post野唔等於退
啲人由post野 輸出 變睇野 接收
有熱過?

仆街同事、上司係死穴

仆街同事、上司係死穴

啲仆街hr 仲話要上網做background check
咁仲有邊個會用
頂盡都係香港姐,重要只限under 25歲先會有呢個感覺

無論 user interaction / active user / usage per day所有數據
ig都係差fb 幾皮

都未講ig 好耐之後已經俾fb買左

仆街同事、上司係死穴

啲仆街hr 仲話要上網做background check
咁仲有邊個會用

689都mon住敵人既facebook
頂盡都係香港姐,重要只限under 25歲先會有呢個感覺

無論 user interaction / active user / usage per day所有數據
ig都係差fb 幾皮

都未講ig 好耐之後已經俾fb買左

啲數真定假都無人知
其實唔知有咩好追 ig過多排又係比第二個apps取代 根住又成班人過哂去再笑鳩ig 同追電話一鳩樣

仲用緊FB 間唔中先碌下ig

仆街同事、上司係死穴

add完同事/上司之後唔講得政治野/公司野,又會容易成為人地茶餘飯後既話題,放個假去邊又比人監控

呢個唔加得,個個唔加得,結果個網絡社交圈子越來越窄,呢個亦都係全球網絡社交媒體玩完既其中一個起因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞