覺唔覺Facebook熱潮已退

284 回覆
493 Like 30 Dislike
唔係熱潮過左, 係你年紀大左. 出facebook 個陣我已經剛剛出社會做野. 所以由day one 已經唔係好點會post 野, 因為做野唔係咁得閒. 真係有咩重要野先會post 一post 咁

朋友都係同generation, 所以模式都係咁上下, 睇多過post. post 親都係重要野. 你現時既現像只係話你開始無咁無聊, 有其他野搞. 唔係得閒到連屙屎都會post 上facebook 俾人知.

Facebook = News channel

全中
都無乜人會再post status
一上全撚部都係廣告同CONTENT FARM
碌好耐先見到真人出POST
以前facebook係睇朋友既status同相
依家九成post都係share d content farm既野
仲有咩好睇

亂鳩咁like content farm或者share濕鳩影片既人直接unfollow

台狗D垃圾貓狗片溫情片
成日有人SHARE
刪哂所有社交軟件 用番sms好耐

我都用返飛鴿傳書就算
上fb都係睇下好笑野 睇片
又一堆隱世毒撚以自己標準睇全世界
唔明憎fb而轉用ig既人係咩思維
見到而家facebook詐騙廣告/content farm橫行, CEO去支那奶共, 就知道唔應該再用朱克伯格呢條仆街任何一個product
俾我揀, 就算轉玩都係組隊去tumblr/twitter

Tumblr都就玩完啦

Tumblr有咸野睇喎
乜鳩都冇用
最初個時分享自己野既po冇哂 得番D page 廣告 我睇呢D唔好睇雜誌
無野睇
Facebook = News channel

當雜誌咁睇!

睇文同睇新聞多

FB 睇新聞好危險
因為佢有ALGORITHM 知你鍾意啲乜, 之後佢就猛出啲同你政治理念相近嘅新聞
個人會容易變得偏激
http://www.cnn.com/2017/01/22/health/facebook-study-narrow-minded-trnd/index.html

嘩屌
應該話當fb 係個資訊平台 rather than 交友平台
唔係熱潮過左, 係你年紀大左. 出facebook 個陣我已經剛剛出社會做野. 所以由day one 已經唔係好點會post 野, 因為做野唔係咁得閒. 真係有咩重要野先會post 一post 咁

朋友都係同generation, 所以模式都係咁上下, 睇多過post. post 親都係重要野. 你現時既現像只係話你開始無咁無聊, 有其他野搞. 唔係得閒到連屙屎都會post 上facebook 俾人知.

兩睇,無乜人post野,自然少上fb

人流少左,遲d連廣告都會少
太多親戚/唔熟既人加左fb,唔accept又會問。
所以而家fb都唔會post野,用黎睇下無聊野就算。
唔想睇廣告、被filter,用rss啦
太多垃圾內容
80後fb
95後ig
樓主個post同問人覺唔覺紮腳熱潮已退差唔多

我認我out

年紀大左係會少左出post
但其實另一個重點係00後個班都主要用ig 少用Fb

Btw 我有咩私人相都放ig多過係fb
Fb直情想開過個新ac add d真係熟既朋友
而家share野都係用ig
Fb淨係用黎睇新聞 群組 專頁
google plus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞