覺唔覺Facebook熱潮已退

284 回覆
493 Like 30 Dislike
唔係熱潮過左, 係你年紀大左. 出facebook 個陣我已經剛剛出社會做野. 所以由day one 已經唔係好點會post 野, 因為做野唔係咁得閒. 真係有咩重要野先會post 一post 咁

朋友都係同generation, 所以模式都係咁上下, 睇多過post. post 親都係重要野. 你現時既現像只係話你開始無咁無聊, 有其他野搞. 唔係得閒到連屙屎都會post 上facebook 俾人知.

年紀大左係會少左出post
但其實另一個重點係00後個班都主要用ig 少用Fb

Btw 我有咩私人相都放ig多過係fb
Fb直情想開過個新ac add d真係熟既朋友

我諗我意思係, 你除住你越大年紀, 工作關係你係唔會有時間不停share 你既status. 你唔會開緊會走去snapshot 你老細做緊presentation. 或者 ig 你寫緊既meeting minutes 俾大家分享.

熱潮無過到. 只係用既人無左咁既時間.

巴打我明你想講咩意思啊

我都係最早用fb個班人 所以都出左社會做野
身邊啲fd都係
好撚老 個個都結晒婚

我上面想補充既意思係指 就算我地呢班用左好耐Fb既人
其實好多都唔再用fb(唔理你咩原因啦 冇時間定唔想睇廣告定唔想share私人野啦 總之就係少左用少左開)/轉用ig
而00後個班人 即係後生仔最多時間玩social media個班
佢地都唔點用 寧願用ig

睇啲所謂ig女神成日post相去ig就知啦
個熱潮其實係幾年前就過左 所以其實大家都知咩事
樓主都算發現得慢 唔係做咩facebook之前要收購ig

然後搞到睇ig 啲post都唔跟個時間出 屌
Content farm 氾濫

Setting 複雜
比老野/無謂同事add左真係搞死fb主因

仆街同事、上司係死穴

add完同事/上司之後唔講得政治野/公司野,又會容易成為人地茶餘飯後既話題,放個假去邊又比人監控

呢個唔加得,個個唔加得,結果個網絡社交圈子越來越窄,呢個亦都係全球網絡社交媒體玩完既其中一個起因

呢個真係死穴
變左好多人share埋啲嘢勁無聊
你同個仔去行山食飯我真係wfc囉
唔係熱潮過左, 係你年紀大左. 出facebook 個陣我已經剛剛出社會做野. 所以由day one 已經唔係好點會post 野, 因為做野唔係咁得閒. 真係有咩重要野先會post 一post 咁

朋友都係同generation, 所以模式都係咁上下, 睇多過post. post 親都係重要野. 你現時既現像只係話你開始無咁無聊, 有其他野搞. 唔係得閒到連屙屎都會post 上facebook 俾人知.

年紀大左係會少左出post
但其實另一個重點係00後個班都主要用ig 少用Fb

Btw 我有咩私人相都放ig多過係fb
Fb直情想開過個新ac add d真係熟既朋友

我諗我意思係, 你除住你越大年紀, 工作關係你係唔會有時間不停share 你既status. 你唔會開緊會走去snapshot 你老細做緊presentation. 或者 ig 你寫緊既meeting minutes 俾大家分享.

熱潮無過到. 只係用既人無左咁既時間.

巴打我明你想講咩意思啊

我都係最早用fb個班人 所以都出左社會做野
身邊啲fd都係
好撚老 個個都結晒婚

我上面想補充既意思係指 就算我地呢班用左好耐Fb既人
其實好多都唔再用fb(唔理你咩原因啦 冇時間定唔想睇廣告定唔想share私人野啦 總之就係少左用少左開)/轉用ig
而00後個班人 即係後生仔最多時間玩social media個班
佢地都唔點用 寧願用ig

睇啲所謂ig女神成日post相去ig就知啦
個熱潮其實係幾年前就過左 所以其實大家都知咩事
樓主都算發現得慢 唔係做咩facebook之前要收購ig

然後搞到睇ig 啲post都唔跟個時間出 屌

唔撚跟時間真係好智障
比老野/無謂同事add左真係搞死fb主因

仆街同事、上司係死穴

add完同事/上司之後唔講得政治野/公司野,又會容易成為人地茶餘飯後既話題,放個假去邊又比人監控

呢個唔加得,個個唔加得,結果個網絡社交圈子越來越窄,呢個亦都係全球網絡社交媒體玩完既其中一個起因

呢個真係死穴
變左好多人share埋啲嘢勁無聊
你同個仔去行山食飯我真係wfc囉

生活野都算 如果係朋友都有興趣知 睇下有咩餐廳特別
最難頂係長輩果堆分享文
手機已經del左facebook apps 曬時間睇埋堆content farm 已經無以前大家會打status 覆大家 唔知係人大左定真係無人再咁做
外國反而仲係多人用fb
fb最煩係好多廣告阻住哂
但始終覺得用fb先容易d知道個世界發生緊d咩
返工既人一定唔add
個fd request 就咁放係度唔郁
唔add 咪唔add
問我做咩唔add 我話無用好耐
外國反而仲係多人用fb

你當TWITTER死架?
頂盡都係香港姐,重要只限under 25歲先會有呢個感覺

無論 user interaction / active user / usage per day所有數據
ig都係差fb 幾皮

都未講ig 好耐之後已經俾fb買左

啲數真定假都無人知

差幾倍水份極有限既就

你識鬼佬就知佢地係玩fb 多,可能一部分因為佢地用fb messager溝通
成班毒撚打飛機
由happy farm restaurant city開始到而家
D人都走得77 88
Ig 都遲早收皮
其實有時覺得d fd po上ig stroy d相/片咪仲撚無聊
晨早已轉用twitter~
起碼唔會比fb嗰排序激死先
好似有研究話愈用得多呢啲社交app個人其實會更加唔開心 唔知啦
Fb太多親朋戚友 真係唔可以亂post野
講句野都要比較正能量啲
ig起碼可以講粗口 做返自己 關於返私生活 所以ig較private
我諗再post fb應該係人生大事 真心想公諸天下 eg畢業 結婚 生bb

Twitter news feed 有 show interested/relevant tweet option

Twitter news feed 有 show interested/relevant tweet option default on
而家like野都會比人知,直頭唔撚想like d野
等緊新一代page出現
fb 個生命周期都夠晒鐘啦
facebook好冇私隱 明明較左冇左連接到電話號碼 同埋得fd's fd先add到 其他人search唔到既
唔知點解變左個個人都search到個ac
覺得好冇私隱 全部野set左好似冇set咁
其實個facebook都係想睇朋友d野 同分享俾佢地睇
乜野上司同事even大專同學都唔想佢地睇到...
而家like野都會比人知,直頭唔撚想like d野

like女就話你睇女,like仔就話你睇仔,like卡通模型就話你幼稚,like車手袋就話你拜金

典型香港批鬥型社會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞