覺唔覺Facebook熱潮已退

284 回覆
493 Like 30 Dislike
係,以前啲朋友日日出帖貼相,而家淨返係人地tag佢地嘅相,好多日日出文本身都係啲KOL
依家興 big big channel
其實想問台灣係咪輕玩fb多過ig?
ig 都算舊啦,新既都snapchat
不過整體都係少人
連登少眾精神,不如用下twitter ( 好多年前已經諗緊點解香港無人用,唔好同我講乜野微博,我屌你老母)
都無咩social media 出到頭lu
之後相繼走下玻 (ig story 抄人然後用userbase 搶snapchat 生意而家睇落幾成功

twitter 本身想買 ig, 點知 ig 賣畀 fb
如果 Twitter 可以有一版整到 ig/pinertest 咁就好咁 show 相/片就好

唔係已經有呢個function喇咩?

按media就見到,用app版twitter仲會將D相以collage形式顯示,就好似instagram咁

我指九宮格果種,好似一眼望落容易搵番 d post
晨早已轉用twitter~
起碼唔會比fb嗰排序激死先

Twitter news feed 有 show interested/relevant tweet option

係~但我就係唔鐘意fb嗰種more relevant排序,都係鐘意most recent咁睇,至少唔會miss咗啲fb以為我無興趣嘅野

Instagram 睇賽果即時 update、因為條 feed, 簡直想掟爛部機
睇page多
ig紅左之後 仲有人會玩fb嫁咩?
比老野/無謂同事add左真係搞死fb主因

仆街同事、上司係死穴

add完同事/上司之後唔講得政治野/公司野,又會容易成為人地茶餘飯後既話題,放個假去邊又比人監控

呢個唔加得,個個唔加得,結果個網絡社交圈子越來越窄,呢個亦都係全球網絡社交媒體玩完既其中一個起因

香港先會有好多避忌唔敢再講
人地外國好正常
連fb都限制自己,仲話想爭取普選?
比老野/無謂同事add左真係搞死fb主因

仆街同事、上司係死穴

add完同事/上司之後唔講得政治野/公司野,又會容易成為人地茶餘飯後既話題,放個假去邊又比人監控

呢個唔加得,個個唔加得,結果個網絡社交圈子越來越窄,呢個亦都係全球網絡社交媒體玩完既其中一個起因

香港先會有好多避忌唔敢再講
人地外國好正常
連fb都限制自己,仲話想爭取普選?

外國都唔會提自己政治取向
美國共和民主選舉都好大場大龍鳳
就算初選都會嘈到面紅耳熱
好多人都有兩個account一個係畀同事 HR
一個真心朋友

你一定係未去過外國生活嘅
利申美國讀中學大學同做緊嘢幾年
你自己仲用緊都叫熱潮已退 ?
以前d人生日個個都係板留言
呢家已經唔興lu
不過整體都係少人
連登少眾精神,不如用下twitter ( 好多年前已經諗緊點解香港無人用,唔好同我講乜野微博,我屌你老母)
之後相繼走下玻 (ig story 抄人然後用userbase 搶snapchat 生意而家睇落幾成功

因為fb 想買snapchat,個𡃁仔唔肯,所以fb 追住snapchat黎打,鬼佬做生意咪又係咁抄黎抄去

Wtsapp加個乜鬼story都係fb 既order,總知就係唔想人用snapchat

少眾精神 ?
中國人心態就係要靠痴,靠大堆
人用你用,你唔用就係異類,要排斥
唔見用下 google+ ?
FB其實越玩越唔開心
特別見到D唔係好熟既朋友既精彩生活
用嚟睇新聞同kol寫乜
朋友分享咪係旅行 食飯 買野 睇戲戇鳩鳩咁
睇得多又煩又厭
又多廣告,排序又亂鳩咁嚟
不過整體都係少人

因為fb 想買snapchat,個𡃁仔唔肯,所以fb 追住snapchat黎打,鬼佬做生意咪又係咁抄黎抄去

Wtsapp加個乜鬼story都係fb 既order,總知就係唔想人用snapchat

少眾精神 ?

That's the nature of network good
你用埋啲冇人用嘅通訊app 咪玩自己
我相反
唔鍾意睇人地生活相片
人地生活關我7事咩 睇完咩教育意義

我鍾意睇資訊/片 居多
日日上facebook
甚至呻/訴苦
ig太多中學同學好無私癮 唔想理
我鍾意fb 陌生人都可以互相關心果種最正
fb有加大學同學
覺得用fb舒服好多

諗法一樣
間唔中睇下同學朋友生活就ok
但唔想一直睇
上fb可以有唔同類型既野睇
唔使局限係一樣

係咯 正係睇人地好局限
淨係用黎睇D 買賣POST
其實Ig廣告都好多
碌兩下一個廣告
同埋佢依家好似唔係跟時間先後出
搞到每次開都好似睇返差唔多既post
同埋有時仲會彈幾日前既post出黎
邊個叫你加上司同事 , 親戚都最好少加
免得你講句野post相都比呢班人睇實哂

btw廣告係多左, 我都覺得有問題
不過整體都係少人

少眾精神 ?

That's the nature of network good
你用埋啲冇人用嘅通訊app 咪玩自己

冇人用所以唔用
請問點樣先叫有人用 ? 個軟件天生有人用 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞