加拿大報稅 你問我試答(2)

479 回覆
2 Like 3 Dislike
係,你要take risk,但都最好做估價
感謝
因為我見到條片

https://www.youtube.com/watch?v=PZrXsUIZ76E&ab_channel=CFSO

講到有灰色地帶
所以先問問 揸OWP
係咪可以當同香港有聯繫

加拿大淨報加拿大工作收入
唔報海外收入
1. 香港本身無乜tax residence 野,如果你要講就係2年內要係香港住夠300日 or 1年183日
2. 你入左境後會expect 自己會係咁飛返香港/飛走咩?
3.你係加拿大工作就已經99%係加拿大tax resident, 佢d rules 你無乜可能玩到的
佢9up 多
以我所知係tax law 無一個concept 叫full time resident 同part time resident
我不嬲都係用simple tax報 但佢以家要連去CRA 我轉左新SIN 所以要重新拎access code
你netfile 上左未?
我上星期三申請access code, 星期一就收到
上網睇過但concept有d亂,唔知有無巴打可以解答

1. 想請問如果我21年9月尾入境,但22年1月先受僱,理論上係唔係22年4月唔洗報稅,可以留返23年4月一次過報?

2. 如果我朋友21年9月尾入境,佢12月開始返自僱工作(Uber),係唔係都要趕係4月尾前報稅? 因為見比較少owp做自僱既case
CRA 報稅有一欄要填海外資產
如果你層樓價值超過10萬蚊加幣,就要報

香港同加拿大金融資訊互通
除非你層樓冇按揭,又冇嘢跟你名

如果唔係到時CRA查到,淨係要證明層樓係屋企人自住,冇額外收入,淨係文件都交到你傻
1. 建議都報,有個記錄

2. 4月30號之前要報
如果你一年喺加拿大留超過183日,
海外收入(包括賣樓賣股票,香港網上生意)通通都要報。
不過你可以提供證明,證實你係另一個國家已經交咗稅,咁就可以只係交difference,補返加拿大啲稅。

當年有個TVB藝人 (你上網會搵到邊個)
就係冇報到佢香港收入
俾CRA罰左差唔多1百萬
嗰陣時仲係90年代….
T1135
Do do?
好似巴斯光年嗰個
記錯左,係阿旦(鄭X瑞)先啱
加拿大有限公司 儲tax loos有咩條件?
上限點計?
有無人上過入sin number開CRA account
出error?

“We cannot proceed with your request. Contact us for help”
heard about it.
I know Wah jai has landed but gave up PR
儲tax loos ???
What is that?
just contact them
1 可以但你無著數,如果你有海外收入你唔報仍然係逃稅
2 自僱deadline 好似係6月
多過cad 100000 你就要報

佢地係講緊當你賣樓時唔洗交capital gain tax
當中我唔同意點解佢地個人係加拿大但主要居住物業係香港

你仍然要報資產
limited company 儲黎做乜?
呢邊anti tax avoidance 好強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞