加拿大報稅 你問我試答(2)

479 回覆
2 Like 3 Dislike
上網交都係?
係,九成九都上網交,無人會寄信。

我自己張return 都五十幾頁
試下先
唔會無端端AML 你的

咁你香港前幾年有返工架

美股capital gain佢當你入境買non resident 時放,但dividend withholding 得15%有著數
做緊正職,但如果之後做埋freelance/part-time (non-canadian employer, 但人工入落canada bank acc),可以點報?洗唔洗同正職公司要扣多啲tax? Thanks~

Sorry我fresh grad 冇耐,唔太識報税
想問下
如果我入境加拿大前唱左一筆錢,剩低D HKD留係香港戶口。
如果日後我唔夠CAD用,將係香港戶口既HKD換成CAD再tarnsfer過加拿大戶口,需要報稅嗎?如果需要應該點報?
學生9月入境無收入
今年唔洗報 下年報?
百萬港紙?
濕濕碎啦
你邊年9月入先???
如果你户唔香港少過cad100000就唔洗
但non Canadian employer 係加拿大出糧???
可以報,可能有錢收(gst rebate)
百萬港紙 = 20 萬 CAD 好少
因爲驚會查你唔帶過來, and then 唔報 foreign properties? 仲大鑊
第一年唔係無需 set up instalment? 報咗第一年稅第2年俾 instalment

無必要俾 instalment 點解自動送上?
1. 唔係 加拿大 employer , 點同你扣?
2. 如果係 freelance, self employed, 加拿大公司都唔會同你扣, 因爲如果幫你扣,即是你係 employee, 唔係 contractor , 公司要俾錢幫你供 pension ,亦即公司俾人工之外仲要嘔多半份 pension 供款, 雇員供另一半。

如果Self Employed 你自己供曬 100%。
另外如果加拿大公司幫你扣稅,你就係 employee, 佢唔俾 assignment 你做,唔出糧, 你隨時可以告佢 無理解雇,contructive dismissal, 公司要賠 severance

唔扣稅,公司就可以有理由話你只係 contractor, self employed, 公司少好多麻煩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞