加拿大報稅 你問我試答(2)

479 回覆
2 Like 3 Dislike
未係PR都要交?
落地六個月後先要
定係一落地就要交
如果加拿大到賣野過香港,香港買我野既人轉帳去我香港戶口,幾百至三千,咁洗咪報稅?
將會owp
謝謝
巴打知唔知香港份income仲洗唔洗供mpf?
係咪轉哂啲錢比老婆仔女之後自己破產⋯⋯
加拿大係咪全球徵稅?如果入籍咗加拿大然後香港買樓收租,租金收入係咪要交香港+加拿大雙重稅?
想問下 係咪一定要入境前一刻放晒啲股票先唔會計capital gain tax?
假如我入境當日放 個tax會點計?
而家喺加拿大係full-time student,但無scholarship/research grant...,報稅係咪唔使moving expenses?因為無得deduct?
想問吓,Owp 批咗但未land,今年年尾會去加拿大玩,一入境會順手攞埋個Owp,齋玩咩都唔會申請settle好香港啲嘢下年先會過去,想問我年尾入境一攞到owp 就已經係稅務居民要報稅?定我下年過去開始做嘢先要報稅?
no , if you not settle, just live in hotel, and spouse/children not there, and < 183 days; then not a tax resident
無得deduct
如果香港有份remote工 洗唔洗 Canada 報税
同埋要點報🙏🏻🙏🏻
請問吓:
我2022年8月尾以visitor visa入境 ,冇做嘢,冇銀行戶口,但有電話號碼同考左車牌,冇SIN ,冇報過稅。
直至2023年03月中去做flagpole拎到SOWP, 當日從新入境加拿大,之後再申請SIN
請問邊一日我成為稅務居民,係2022年8月尾定係 2023年3月中?
爸打我都想問下想問下
我同另一半成功申請到OWP & SOWP,但我哋都未land
我預計今年年尾會入境
但我另一半因為有啲家庭問題
要下年7月先過到去

我想問係咪因為
我係partner 又入咗境
佢已經有residential tie
就算佢嗰陣時先入境拎金紙
下年佢一嚟到,就算住唔夠183日都係要報稅?

我知個情況有啲複雜
應該都會搵加拿大會話師問下
請問係咪正常可以搵預計land 嘅嗰個省
畀錢搵個會計師online 做consultation?

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞