借錢緊要還 中伏等仆街 大家小心啲呢間野

404 回覆
7 Like 145 Dislike
呢家戇鳩都讀到大學? Min Pay都唔撚知係咩, 俾完仲要問人點解越黎越貴?

膠都廢事俾

樓主係小學fresh grad
未讀過compound interest
讀大學要交學費嘅係樓主個ex咋
樓主仲有把抦係條女手上其實都幾危險
interest calculated by day 應該1165咋喎

10^(log(1.58)/12)*30000 = 31165.63

你食屎大 ?log你老母閪
唉 我做保證基金一年得3.5厘 , 仆你個街咁撚蠢比人賺58厘
樓離天才數學家 真係要跟你學下野
最緊要嗱嗱聲同呢間野斷關係
最緊要嗱嗱聲同呢間野斷關係

依個真
收數公司呢幾年請晒「精神康復者」做收數佬,全部「白卡持有人」,個好處係有「過激言論、行為」收數公司冇嘢上身,佢哋有冇食葯公司冇法知道,例如「白卡收數佬」同你講「唔還錢打柒你,報警囉笨柒,借錢唔撚使還呀」,你去報警show張白卡比差佬睇,差佬會同你講「癡線佬梗係黐線㗎啦」,樓主自己諗諗

香港三寶
白卡 公屋 綜援
聽唔聽由你
搵屋企人或親戚朋友或馬會搞點
如果唔係你一定破產 最後還到你跳樓
日日計 58% 息
死鳩硬

份條款好辣,可以extend個破產period同賣畀黑社會收你數,報驚都冇用
另外你同意左佢寄信去你公司,即係你一唔還錢就連工都冇埋
三皮還九皮 佢犯咗法未

未,58厘未犯法
60先犯法

但佢係日息

年利率有上限但複息計算方法法例係冇限
只要年利率低過60% compound hourly 都唔犯法 好似係

Section 22(1) Money Lenders Ordinance
Any agreement made for the loan of money by a money lender shall be illegal if it provides directly or indirectly for- (a) the payment of compound interest;
如果樓主一次過還晒 係咪止到蝕?至少唔使還9萬?
你不如睇吓有冇親戚借到俾你 一次過還咗先?

你肯一次過還 人地都未必肯收啦
寫左60期就係60期 提早還款係另外傾的 份野冇寫人地就有權慢慢收
好似係

check咗佢哋肯 但首先我要r到咁大筆錢先

其實你一開始借三萬黎做乜?
我見你話pt,你仲係學生?

大家都已經恥笑緊 唔爭在講埋啦
比個ex呃咗去

寫左60期就係60期 提早還款係另外傾的 份野冇寫人地就有權慢慢收
好似係

比個ex呃咗去

傻左咩借財仔...
以前借過匯豐萬應錢, 印象中每個月要還嗰個數我係越還越少
借財仔真跳樓都累街坊呀...

好似係

比個ex呃咗去

.............
其實樓主係個fg都咁on9
今次有人幫佢還左都一定有下次
今次做財仔水魚,下次又唔知做啲咩on9野
怪就怪自己唔睇清楚
每月千幾蚊自己肯打份工實還到,看更都成萬蚊個月啦,比啲人機草下錢兩年內實還得清
樓主呢種人唔中過招要自己還係唔會學精

今次好彩係3萬還9萬炸,下次30萬樓主真係跳樓都唔掂

你估佢咁撚蠢咩
開post實話自己傻架啦
屌你份野日息又唔識
仲以為800蚊還到哂咁款
真心含家產啦

如果樓主繼續還min pay
一年58%
咁日息係複利?
唔係好明

問下中學教數既老師
唔使還,條數利息超過法定上限

試下唔好還
睇下會有咩事

會發生咩事?香港係法治社會

on9冇藥醫

上網查下都大把case
我去銀行借400k分5年還總利息都係3萬蚊
on9架喎
你一申請老破 即刻pass 比收數公司
即係申請左 未頒令即刻搞鳩你

最慘係 同意老破完 借果d 錢都要照還
呢條條文有無違反 破產條例?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞