借錢緊要還 中伏等仆街 大家小心啲呢間野

404 回覆
7 Like 145 Dislike
有冇人諗過樓主係真傻定假傻?

真傻假傻都好啦
萬一係真,咁都唔幫下手?
打幾隻字,叫佢搵律師法援搞掂張約佢啦

唔使怕恐嚇,無左個財仔牌,佢仲驚過你

唔係好明
日息係複利?

要睇佢條數喎同合約喎
不過年息58%, 不論佢點計法庭已經reopen得
通常用返judgment rate 8%simple interest 計息
唔使還,條數利息超過法定上限

過60%要坐監
48-59%要好好理由先可以執行

樓主冇背景算唔算好好理由?

quote左條例出黎先會唔會好啲

自己睇money lender ordinance s 24, 25

本條例第25條訂定,在強制執行貸款協議或強制執行貸款保證的法庭 法律程序中,或在借款人本人或保證人本人向法庭申請濟助時,法庭 可查察該協議的條款,以視該等條款是否極之不公平或利率過高(實際 利率如超逾年息48%或立法會所訂的其他利率,即可單憑該理由而推 定該利率過高),而法庭在顧及所有情況後,可將該協議的條款更改, 使其對協議各方均公平。對於向繳足款股本不少於$1,000,000的公司作 出的貸款或作出如此貸款的人,本條並不適用。 (1999年第23號第3條) (1988年制定)

要個官批先有得改
48%—60%本身冇犯刑事

真傻假傻都好啦

唔係好明
日息係複利?

要睇佢條數喎同合約喎
通常用返judgment rate 8%simple interest 計息

如果佢仲有admin charge etc咁會計埋落effective interest rate,一過左60%,斗零都唔使還
唔使還,條數利息超過法定上限

過60%要坐監
48-59%要好好理由先可以執行

樓主冇背景算唔算好好理由?

quote左條例出黎先會唔會好啲

自己睇money lender ordinance s 24, 25

本條例第25條訂定,在強制執行貸款協議或強制執行貸款保證的法庭 法律程序中,或在借款人本人或保證人本人向法庭申請濟助時,法庭 可查察該協議的條款,以視該等條款是否極之不公平或利率過高(實際 利率如超逾年息48%或立法會所訂的其他利率,即可單憑該理由而推 定該利率過高),而法庭在顧及所有情況後,可將該協議的條款更改, 使其對協議各方均公平。對於向繳足款股本不少於$1,000,000的公司作 出的貸款或作出如此貸款的人,本條並不適用。 (1999年第23號第3條) (1988年制定)

要個官批先有得改
48%—60%本身冇犯刑事

True
樓主係未撚讀過書定點
笑到仆街

真傻假傻都好啦

唔係好明
日息係複利?

要睇佢條數喎同合約喎

如果佢仲有admin charge etc咁會計埋落effective interest rate,一過左60%,斗零都唔使還

人地財仔驚過你啦
點會過60

真傻假傻都好啦

唔係好明
日息係複利?

要睇佢條數喎同合約喎

人地財仔驚過你啦
點會過60

我真係見過有
樓主係咪柒
一線財仔自己有compliance check
會唔會呃鳩你
總之個排洗咗好多錢係佢身啦
又學費又電腦又禮物咁 借個陣咁急係因為學費
最後
唔可以爆佢 佢有我把柄 唔想攬炒

唔好跳樓喇,屋企人見到你咁蠢已經夠傷心,唔好再做傻事喇

我係你就正正經經搵份工,無技能又on99就做保安啦,勤力啲都有萬三四。一個月幾千蚊好易儲,非必要開支例如買衫溝女叫雞搭的士一定唔可以有,扣曬家用同日常開支之後,開個銀行戶口儲起佢,到時到候拎去還錢。5年後又一條好漢。

9萬呢條數你食硬架喇,做得財仔都唔係善男信女,人哋做生意計過度過一定無得比你走盞。以後下世生生性性做人,安份守己,明知自己豬兜就唔好走精面,要帶眼識人。
開名喇
借財仔一世架啦
3萬都要借,老老實實你搞咩呀
好失敗吓喎
總之個排洗咗好多錢係佢身啦
又學費又電腦又禮物咁 借個陣咁急係因為學費
最後
唔可以爆佢 佢有我把柄 唔想攬炒

唔好跳樓喇,屋企人見到你咁蠢已經夠傷心,唔好再做傻事喇

我係你就正正經經搵份工,無技能又on99就做保安啦,勤力啲都有萬三四。一個月幾千蚊好易儲,非必要開支例如買衫溝女叫雞搭的士一定唔可以有,扣曬家用同日常開支之後,開個銀行戶口儲起佢,到時到候拎去還錢。5年後又一條好漢。

9萬呢條數你食硬架喇,做得財仔都唔係善男信女,人哋做生意計過度過一定無得比你走盞。以後下世生生性性做人,安份守己,明知自己豬兜就唔好走精面,要帶眼識人。

自殺解決唔到問題
有勇氣自殺,點解唔拎把刀上間公司切得幾多得幾多
利申:講緊切生果
3萬要用58厘借
信用卡襟出黎都40厘,仲未計payme wechat 紅包大法可以免息
財仔 掂都唔好掂
三皮還九皮 佢犯咗法未

未,58厘未犯法
60先犯法

但佢係日息

年利率有上限但複息計算方法法例係冇限
只要年利率低過60% compound hourly 都唔犯法 好似係

compound infinitely

continuous compounding
CXXX PRO

我咩都冇講架

聽都未聽過都夠膽借

有fd試過借依間
最後頂唔住搵fd借錢清數,從此世界光明
佢借黎還卡數,心諗你月月卡數交min pay息口仲少過借依間財仔
不過佢tu爛晒,唯有等五年後翻身
3萬要用58厘借
信用卡襟出黎都40厘,仲未計payme wechat 紅包大法可以免息

wechat 紅包大法可以免息

留名想學野
呢家戇鳩都讀到大學? Min Pay都唔撚知係咩, 俾完仲要問人點解越黎越貴?

膠都廢事俾
冇眼睇 點解可以咁撚蠢
3萬要用58厘借

wechat 紅包大法可以免息

留名想學野

hsbc payme 每月max $10000
wechat 紅包每月max $5000
自己派俾自己埋套到現囉。
當簽帳,盡時還係無手續費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞