借錢緊要還 中伏等仆街 大家小心啲呢間野

404 回覆
7 Like 145 Dislike
做幾個月一下清左佢拉,俾人賺幾百手續費姐
interest calculated by day 應該1165咋喎

10^(log(1.58)/12)*30000 = 31165.63

人地日計 你除12已經錯哂

中學雞衝出黎柒
搵蔣囝拎中介狗聯絡資料
之後入行啦
樓主養活財仔一家
樓豬好借唔借 借著間最垃圾既
呢間野上tu 仲要成撚日上錯
快快手問親朋戚友借錢還左佢啦
再不濟問番啲一線財借都冇咁嬲
起碼明買明賣會寫明曬每期還幾多
同埋呢間野提早還冇罰息,不過要親身上去先會肯講清數要清幾多
笑撚死人
你話借學費比條女
咪撚玩啦伍寶
冇資料搞唔到grantloan咪借non mean囉
岩岩早幾日先收到信話年利率又下調到1.1幾%

識去借財仔咁叻豬真係恭喜曬你呀
同間財仔傾下有冇得一鋪清
搵人死都死掂條數佢好過比人戇鳩鳩食咁多息啦
58%日息, Apr 會過60%
應該係犯法?
樓主可以試吓搵議員問吓

附表: 2 真正百分比年利率的計算方法
30/06/1997
[第2及18條] (由1988年第69號第34條修訂)
1. 根據協議而已支付或須支付予貸款人的款額(按照第22(1)條的但書徵收的單利除外),須按本金 總額與利息總額的比例撥作償付本金及利息。(由1988年第69號第34條修訂)
2. 在任何時間未償還的本金額,須被視為是從本金扣除按照第1段攤分為對本金的付款總額後的餘 額。
3. 在以付款日期完結的多段期間內,每項屬未償還本金的款額,須乘以在該月份未有償還該等款 項的公曆月數,以確定該筆款項的總額。
4. 利息總額須除以第3段所述款項總額的十二分之一,所得出的商數須乘以一百,即為百分比年利 率。
5. 如在顧及每次付款的相隔時間後認為應如此辦者,則利息可按星期而非按月計算;在此情況 下,以上各段的效力,須猶如第3段的“公曆月”一詞以“星期”一詞代替、而第4段的“十二分之 一”一詞則以“五十二分之一”一詞代替一樣。
6. 凡每次付款的相隔時間並非數個完整星期或完整公曆月,則以上各段的效力,須猶如一天為一 星期的七分之一或一個月的三十分之一(視屬何情況而定)一樣

唔係effective rate咁計
58%日息, Apr 會過60%
應該係犯法?
樓主可以試吓搵議員問吓

附表: 2 真正百分比年利率的計算方法
30/06/1997
[第2及18條] (由1988年第69號第34條修訂)
1. 根據協議而已支付或須支付予貸款人的款額(按照第22(1)條的但書徵收的單利除外),須按本金 總額與利息總額的比例撥作償付本金及利息。(由1988年第69號第34條修訂)
2. 在任何時間未償還的本金額,須被視為是從本金扣除按照第1段攤分為對本金的付款總額後的餘 額。
3. 在以付款日期完結的多段期間內,每項屬未償還本金的款額,須乘以在該月份未有償還該等款 項的公曆月數,以確定該筆款項的總額。
4. 利息總額須除以第3段所述款項總額的十二分之一,所得出的商數須乘以一百,即為百分比年利 率。
5. 如在顧及每次付款的相隔時間後認為應如此辦者,則利息可按星期而非按月計算;在此情況 下,以上各段的效力,須猶如第3段的“公曆月”一詞以“星期”一詞代替、而第4段的“十二分之 一”一詞則以“五十二分之一”一詞代替一樣。
6. 凡每次付款的相隔時間並非數個完整星期或完整公曆月,則以上各段的效力,須猶如一天為一 星期的七分之一或一個月的三十分之一(視屬何情況而定)一樣

唔係effective rate咁計

(1) Any person (whether a money lender or not) who lends or offers to lend money at an effective rate of
interest which exceeds 60 per cent per annum commits an offence.
即係呢條條例既effective rate 唔係講緊APR?
interest calculated by day 應該1165咋喎

10^(log(1.58)/12)*30000 = 31165.63

人地日計 你除12已經錯哂

中學雞衝出黎柒

咁狼既財仔幾舊水可以了事?

咁狼既財仔幾舊水可以了事?

收得58 點會幾百手續費就比你走
有錢都開返間,有牌大耳窿
樓豬好借唔借 借著間最垃圾既
呢間野上tu 仲要成撚日上錯
快快手問親朋戚友借錢還左佢啦
再不濟問番啲一線財借都冇咁嬲
起碼明買明賣會寫明曬每期還幾多
同埋呢間野提早還冇罰息,不過要親身上去先會肯講清數要清幾多

咁撚仆街要上去間野都先知提早清要清幾多
我估,樓主咁豬兜,隨時係觀音兵。
條女根本唔係女朋友。

似喇,分分鐘手仔都冇掂過,把柄就係佢send俾女神自己碌鳩圖
咩財仔公司,點會咁多架?
借3萬還9萬😱😱😱😱😱
樓主講下幾歲啦
估你應該有機會係學生?

而家可以提早還
呢到應該有巴打可以幫你

上連登開post乞幾萬蚊?

起碼可以比下意見先啦
比ex呃
連登仔套下佢口風乜都爆晒出黎
9成都叫佢唔好借
分分鐘阻止一單輕生事件Tim呀
你睇下呢個post幾撚有效率先得嫁
頭兩頁已經幫佢睇到問題,仲比埋解決辦法
有連登,無甩拖呀

唔係話睇唔出問題係乜
我哋睇得出又點
本質上根本都幫唔到啲乜
宜家樓主知要嗱嗱聲還錢
但佢有錢咩
呢度啲巴打又點幫到佢?借錢畀佢?
純粹覺得上面講到巴打乜都幫到手有啲過咗火啫

純粹見樓主應該好蠢
係咁比人屌 所以安慰下佢姐
個post 學到野

唔會+希望呢世都唔洗有機會咁借錢法
連登係咪咁多傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞