點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
睇完呢個有關台灣升學移民post有感
https://lihkg.com/thread/2504367/page/31
可能有部分連登仔唔知道
台灣收外地新生,係會將各地區分作五個梯次
收生會先以第一梯次地區為優先,如果仍有剩如學位會再收第二梯次地區
第一梯次 - 馬來西亞
第二梯次 - 歐洲、美國、加拿大、澳洲、紐西蘭
第三梯次 - 澳門、日本、韓國、新加坡、泰國北邊地區、菲律賓、緬甸
第四梯次 - 台灣先修部 (台灣考試失敗的考生重讀一年)
第五梯次 - 印尼、香港

即係話,台灣最想收的係馬來西亞學生
甚至寧願收台灣考試失敗的學生,都唔要收香港DSE尖子生
點解台灣大學會對香港學生咁抗拒?
教育部虧定?

定某間學校自己嘅rule
香港DSE尖子生(甚至有一般大學入場券嘅考生)又會考慮台灣嘅大學?
香港咩人會去台灣讀書
因為勁同相對有錢
學術能力又勁
溝哂啲女
讀唔成書點解要去台灣?
source?
有無話大陸學生係邊個rank?
全世界所有海外地區去台灣讀書都要先經過呢個申請系統
https://student.overseas.ncnu.edu.tw/quota/index.html
裏面有寫
好似話係另外獨立招生
知道有咩人會過去就知第五好正常
而且都叫做同語系
又要外防共黨
照你個logic 佢地鐘意澳門多過香港?
只係知台灣有南向政策
大學會比較歡迎東南亞國家既人
係台灣旅行時識左幾個後生仔女
都話自己係馬拉人
可能因為言語文化相近
(新加坡學生就唔會揀台灣)
不嬲都係
上去ptt睇下,佢地對澳門學生評價係好過香港學生
每年澳門勁多學生都拿到台灣教育部頒發的書卷(優等生證明)
馬拉華人無咁閪同多問題
澳門都排得前過香港
應該似係新南向政策
香港人又厭尖又串
本身喺香港讀書勁既,都唔會揀台灣先
讀到獸醫嗰啲,本身家底又可以畀佢去歐美
以前好多成績差既同學過台灣,去讀終極野雞
台灣拒絕港人問題一律答共諜
之前打機聽台灣fd講港澳僑生會加分
易d入台清交成
可能係咁所以list 5th tier?
這個不是留學生,是僑生招生,規定要求必須是華裔。

臺灣和香港太親近,很多有親屬關係或者雙重身份。容易被人利用香港身份直接進去大學,影響競爭。

類似強國那種,明明一直都是都在大陸長大,然後靠外國護照直接去讀清華北大那種。
香港人讀書一定勁過澳架wo大佬
愛國都係澳門人勁d架wo
我地鬼知咩
就係你普遍勁過台仔先唔想收你
過哂來爭飯食點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞