點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
試過present 到prof 訓著咗
cu 應該得tutorial 可以中文
仲要全班同意
你下面嗰段適用哂喺所有老細係中國人 又有成堆中國人pg post-doc嘅lab
(無論個lab係咪喺英文世界都好)
佢哋圍內一向都講普通話 好多時真係會聽唔明load唔到佢哋講乜
呢樣嘢真係冇辦法 畢竟選擇留喺嗰個lab或者留喺台灣總有自己原因 唯有盡力令自己習慣
同埋present嗰啲嘢我覺得最緊要係個prof受落咪得 理咁多做乜
我以前喺香港某U讀書
有科要present 但係得pass / fail
啲組爸話悶到個prof訓著就得 訓醒佢會醒水俾pass
後來我見好多組都係咁做 真係pass到
台灣killer應該多過香港
因為香港人鳩屎囉
聽住先 我覺得至少要一代先做到呢個
而家大學唔少老一輩既Professor,唔係英文唔好,而係佢地都未必願意真係用英文
最後就變到講就講要用英文,但實際係用中文
外交問題
Hi 竹科肥宅 好似之前見過你Po員工證
內推搵我
我想入MTK 但我係TSMC

MTK資管收唔收
主要係馬來西亞本身華語英語升學困難,大學得馬來語你會唔會讀?
歐美就要面對全球競爭而且英語要求再高啲

所以馬華好多都會選擇最易親近嘅台灣。

反而香港嗰啲英文好嘅有錢去哂外國,無錢都讀local U,淨返去台灣都唔會好得去邊。特別係國語講得好嗰啲會有滲透問題。
僑僑僑
就係要華僑即係外國華人入面有心做華人既人
你直頭中國公民嚟僑閪
因為有錢only,
好多過去讀幾年都畢唔到業,長讀長有,
咁會收個三兩年就畢業嘅,
定收個可以讀五六年嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞