點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
聽聞美國intel入面都唔少澳門人
intel第4代Core i系列就係由澳門人研發
咁講真又唔可以齋睇QS嘅,例如台大電機真係神科嚟
勁嘅大學會兼顧埋課上面嘅教學質素,唔會好似香港啲大學一味死谷排名去搵啲research勁但教得hea嘅prof
台大教書用中文 或者英夾中
唔係科科全英文
緊係啦
港人黎到 兩文三語真係隨手都制霸台狗
馬來西亞黎到 台灣咪以為可以高人一等囉
聽過以前去支那讀嘅話唔收教會學校 冇錢去香港同歐美咪過台灣讀
最垃圾先會去台灣讀書
數理勁果班去讀醫 商
香港人數理邏輯基本上巔峰期係中學
呢班人冇人想去水泡科 畢業做IT9

台灣能力好果批去發展科技
邊個係容易同世界脫節好易睇出

小弟運氣唔好 同過某幾間香港科技廠合作
香港工程師連spec都睇唔明
淨係識鳩up algo 問我地有冇ic支援
係台灣讀書最多既係馬來西亞>支那>香港>澳門>其他地區
未有武肺之前每年台灣既大學都會黎香港搞展覽會收生,點會唔受歡迎
其實唔至intel
好多科技大廠都會見到港澳人身影
想讀醫嘅人

每年都有一兩個差嗰1/2分入唔到hku/cu 但台大又肯收

台大medic歷史悠久過hku medic添
香港人咁撚多新移民
入面有幾多共唔洗人講都知啦吓嘛
假港
澳門去嘅係中等成績嘅人
香港去嘅係廢青,去到仲要屌返自己大學廢
每個梯次都係獨立有各自名額
唔係話第一梯次就收先
第五梯次就最後考慮
利申 上年聯合分發申請第五梯次過台灣讀書
係 多數香港人係入唔返香港嘅大學先會去
尖子係共產中文!!係精英啊!!
台成清政交 如果唔係專科 都幾易入
當年DSE考到成pat 屎咁
我都有其中一間既電子工程offer

我讀書嗰陣都冇呢個term
香港再多中國人都唔夠澳門多
收皮啦 五毛
香港考得好點解要考慮台灣?

認受性低到咁
去台灣讀中學就唔好叫DSE尖子生喇
尖子係共產中文!!係精英啊!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞