點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
馬拉華人其實好多都有錢
大把台灣人讀埋晒啲水泡科/文科
讀專科工科理工個啲就出路都唔差得去邊
港式精英係咁
淨係識用英文能力去判斷對方
比較大學優劣就淨係識QS
唔知QS偏幫英文院校多啲
事實上台大課程都唔係深好多
而且佢地一個sem 長d 可以教多d 嘢

屌, 轉頭貼証算
呢啲叫擦存在感
但係教學質素好啲唔係對學生(尤其UG)好啲咩
我自己冇喺台灣讀書 淨係喺香港讀過幾間院校
我反而比較鍾意排名冇咁高嗰間 因為嗰度啲教授真係個個認真教書
另外嗰幾間我都好感激嗰啲願意認真教學嘅教授
定係你覺得台大嗰啲其實都好hea
我覺得頂多係類似香港中大咁
聽聞中大仲有唔少prof都係寫用英文教,實際上英文noteo但係中文教
好多台灣啲公私立學校咪係一樣
屌自膠hi到搞到打多咗粒o
仆街 我報咗台中啲私立 雖然未放榜 但個post咁講 都唔知去唔去好

奶台踩港都唔係咁奶掛
手殘寫錯id自膠
Powerpoint 整到成pat 屎咁
然後照slide 讀
上邊果班人都唔知有冇去過台灣d 大學
無可否認台灣d prof 係nice d
但係教學質素嚟講 台灣真係唔係特別高㗎

同埋language 真係其中一樣會影響到knowledge transfer 嘅因素
比起cityu嘅 course嚟講research 成份高少少(例如會睇下papet)
一個sem 時間多d 所以會教深少少/多少少topic
人 nice d

但係唔係英文真係會有影響例如睇paper/搵reference 果陣都要諗一諗
(even 個course 係英文開, prof 都會用中文輔助)
同埋有d soft skill 例如present 台仔係做得麻麻
(好似係由細到大都係教佢地塞哂落PPT 再照讀)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞