點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
香港30分已經算尖子啦 好多都去台大讀獸醫
City收30幾 拎30分都讀唔到
errr 絕大部份學科都係喺獨立招生收香港人,本身已經比聯招申請嘅有好多優勢,邊會聯招又俾你最高priority.....
你睇返今年僑生比例,大專以上香港係最大單一來源地,邊忽唔想收香港人…
但唔認受讀黎有咩用,留台灣都唔知人工有冇香港三分一啊
大家知就得
香港尖子唔會優先揀台灣,同台灣擺香港係第五梯次係唔關事

如果台灣想香港人入,但香港人唔想入,更應該擺香港入第一梯次
當年我中學聽台灣招生talk圍著住講talk嗰個問資料嘅都係成績最屎嗰班,對自己有d自信嘅聽完都掉曬d資料...
香港尖子定廢子
睇呢個po就知
去台灣嘅都係香港最垃圾果班 你去支那都可以叫投誠跟黨搵食 去台灣把鬼
早幾年係香港去得台灣讀書既 10個有9.5 個都係成績唔好 過去搵d 野讀下 , 近呢兩三年就多左d 朋友去台灣讀書 佢地本身都有香港degree 真係為移民而讀
噉所以嗰啲梯次其實唔影響入讀比較好嘅院校或課程架
可能對獸醫真係有愛,唔認受咪留係台灣做獸醫,點都好過連做獸醫嘅機會都無掛?呢個就唔清楚了。
呢排台港問題好似幾嚴重 話屌鳩台灣政府唔比選舉權 台灣人就屌鳩班移民明明當台灣踏腳石 又唔融入台灣就要求咁多
咁係因為澳門啲大學太廢,有錢有葡藉嘅就去歐盟讀,窮但有料/無葡藉個啲就會去台灣讀,因為澳門考公務員都認可台灣學歷

相反香港最無料又窮個啲先會去台灣,你得閒上啲香港人台灣留學group睇,個個都只會問邊間大學附近夜市啲野好食/邊間大學夠hea/邊間大學可以dse 10分以下都收,好少見有香港人係慕名某間台灣大學嘅文化風氣/學術水平,幾乎大部分都係用旅行心態去台灣hea 4年再試下呃埋個台藉
五眼歡迎你
台大QS得7x
其實同city 差唔多
同馬來華人語言 價值觀相近
華人文化又相同
加上南向政策
唔係加分,而係會留固定名額比台灣之外嘅僑生讀,但因為去台灣讀書嘅香港人都太廢,多數都無香港人份,呢啲名額通常都比馬來西亞同澳門人攞左
所以個concept係香港稍微好小小嘅學生唔想去台灣,台灣又唔想收香港嘅垃圾學生,於是結果咪一個唔想去一個唔想收,好合理啊。
佢唔使睇DSE分都可以去到 用校內成績考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞