點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
tier 4: 屋企普通成績又屎,但後悔想讀番好書=ive/asso (努力啲可以上番本地大學)

tier 5: 屋企普通成績又屎又想平平地買學歷,同時唔知想做咩 想玩多幾年=台灣

讀書屎都算 去親台灣嘅十個有九個玩多過讀 講請人認受隨時ive/asso>台灣
呢個真以前我讀個間中學知自己啲學生廢,係咁水啲同學去台灣讀書,個時以為自己好廢都報咗,後來DSE有廿幾分即刻扔哂啲資料reject啲offer
有個中同(好耐無聯絡,因為覺得佢太廢)

當時佢得兩條路,一係做地盤,一係去台灣讀書,佢最後好似返左幾日地盤工後決定去讀書。

但聽講返來都係做地盤
香港人係世界各地又人見人憎
點解香港大學咁勁都出唔到一間TMSC / MTK
南向政策好似係近年的事
但係呢個收生梯次政策係2008年馬英九年代已經存在
早十年用聯合分發真係冇對手
輕輕鬆鬆入台清交EE
特別係香港人本身對EE唔熟
個個走去讀土木 商管
呢班人讀完九成都唔夠條件留係度

最近幾年唔知邊個傳開EE/CS好賺錢
個個入去讀 偏偏香港人本身數理邏輯能力差
一個個比人21 32
係大學都唔想收班垃圾入T1科啦
係佢地眼中香港手足只係一堆麻煩屁孩, 仲要無腦. 大陸僑生新移民無限收但收緊港人移民係防諜都信, 咁燃on鳩既人黎到都係搞事多過有貢獻, 燃會收你咩.
EE真係唔易讀
台灣Degree衰撚過HD
EE同CS係台灣最熱門兩大科系仲要出名難讀到飛起
番到香港搵工見你台灣讀大學都知你咩料啦
好過菲律賓少少
產業都唔同
台灣都冇AIA 呢類公司啦
點解澳洲tier 3加拿大tier 1
讀得掂直接係台灣重生
拎高人工 又買到樓
我有幾個香港 澳門同學畢業後兩三年入Google/Microsoft 移民美國
我仲係垃圾台資MTK

不過如果讀唔掂 通常Y2就會自己消失
想問其實去讀台大個d應該起碼都入到八大?
定台大有咩科係獨有/出名
香港人數理出名勁喎,中大數學差?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞