點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
所以我讀埋研究所
畢業留係台灣做
係 其實梯次嗰啲係視乎返嗰個地區
公開考試嘅成績公布時間而定
舊年馬來西亞遲咗放榜
跟住都係同香港一樣變咗第五梯次
97前過去都話有本護照畀你,97後已經無過去嘅意義
Namewee
好正常呀,身邊去台灣嘅人個個都係DSE唔高分嘅人,高分嘅人個個都去晒英美
香港人西囉
個表有啲奇怪,澳門憑咩可以同日本並列香港排第三都綽綽有餘啦
係有料冇料都有唔少去
台灣出名多大學澳門一堆係廢到本地個幾間19野都考唔到既台灣都有大學收
因為一直以來台灣都有名額比港澳僑生用黎當統戰
但香港人相對一直都冇咁熱心去
澳門特別回歸前根本選擇唔多相對比例上好多人考
而且冇記錯早三十年前澳門人考台灣聯招要過番香港考架
正視聽

1.梯次主要依各地公開試及放榜日期而定
2.唔同梯次都有保留一定名額,唔會因為第5梯次名額少左。

btw,香港有大量學生有offer最後唔去,排第一梯都好既,留俾有需要既學生...
台灣本身都有好多 學歷通脹 畢業即失業 22K 問題
國內政治又唔明朗 只要國民黨唔小心贏一次即刻會陷台剷
參考啫
事實係台大雖然教得比city 深少少
但係全中/英混中無死症
香港人出名格閪呀嘛
明明只係個殖民地就扮撚哂高檔
又睇唔起台灣話人地係用繁體字既中國
Top 嗰d去晒英國澳洲新加坡
啱呀
我諗好少少嘅台灣大學都唔想收呢班友
中國嗰邊都係求其搵國際班安置呢班友就算
有幾多馬來西亞華人有錢去英澳加
呢啲勁人過嚟台灣係拎錢讀醫牙藥
我識好多個都係8A以上過嚟屌打其他僑生
除咗識笑人用中文你仲識比較啲咩
馬來西亞 會去台灣讀既讀係華人
朋友講過話 個邊其實對華人唔係太友好
所以大部份如果有錢既既一係去外國一係就去台灣讀
但係好多都係選擇係台灣 因為台灣使既錢少
同埋僑生福利好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞