點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
台灣南向政策
鋪緊路同東南亞多啲貿易
香港已經係匪佔區,仲唔排後啲咩
香港學生理科勁差,連澳門都比唔上就真
東南亞人人地有錢想進修去台灣
香港只係當台灣大學考唔到本地大學又唔想入ASSO既後備出路
果班人既水準都唔同啦
講master dr. 既話先係返同一條水平上面
冇鳩吹
我唔知實際係點收生啦
但的確喺墾丁識左幾個馬拉既大學生
知道我係香港人仲一齊吹水講下港產片
都係7-8年前既事
你講咗重點真心我見啲有錢嘅低分仔寧願去加拿大college都唔要台灣嘅大學
我同你一樣諗法
真,幾可聽有家底去台灣
香港人眼中歐美學校就係高一等㗎啦,其次就本地八大,台灣係再次一等嘅選擇
不過近年連登風向有少少轉咗,唔知點解多咗人吹奏台灣啲大學
人哋唔係去讀書人哋係去玩,最後有張紙就得
咁唔一定歐美大學好過本地嘅,香港嘅大學有一點好就係英文教學,容易啲同國際名校銜接。

台灣大學真係比僱主當係Top Up同野雞大學咁睇
我冇話耐就係好

但事實上佢學術地位係同hku medic差唔多
照計呢,就真係差啲既。
當今學術重研究
研究既秘訣呢 萬梓良講係3個條件
銀紙銀紙銀紙
咁你會唔會話台大電機差過港大,乃至香港其他U嘅電機
讀書移唔到民架,唔好諗
聽聞大部分台仔講野語氣都好"也"型
係唔係真?
第二單有可疑啦
我會話台大森林差過港大 因為冇呢樣嘢存在㖭。
你不如叫我講台大粵語研究差過中大吖屌你個閪
電機係當地最谷既嘢,一來做得好二來投放既銀紙唔多過都唔少過香港幾多。

醫學就真係公平隻揪。台大醫係亞洲相當傑出既醫學院,不過香港有兩間更加好少少啫。

順帶一提有個歐洲學生想去「亞洲最好醫學院」既話我會問佢識唔識日文,唔識就去新加坡國立。

世界上,比較呢個行為,就係有長有短有排第一二三六七八,現實就係咁,如果你撐既嘢做唔到第一,令你痛閪苦,有冇諗過打開個窗跳出去?都係一個選擇嚟㗎
嫁咩人先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞