點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
獸醫
防乜共
呢排上連登俾班奶台撚洗咗腦?
香港人再親共都唔夠澳門人親

香港僑生能力太差就真
呢個分級只係聯紹
個人申請冇分級,學校鐘意收邊個就邊個
主要係去個d人多數讀麻麻啦
DSE尖子生會去台灣????
佢想要廉價勞工
香港人邊肯搵咁少錢
問題係香港讀書勁嘅點會去台灣?

香港學生
tier 1: 中產以上+傳統名校/屋企普通但full scholar狀元呢批,一係中學去英美加,一係大學獎學金去英。稍次就去紐澳。

tier 2: 成績唔錯+屋企普通/窮,本地大學 。

tier 3: 成績普通+屋企普通/對日韓有狂熱=日韓。 又或者成績屎屋企有錢就去英美澳雞校買個學歷。

tier 4: 屋企普通成績又屎又想平平地買學歷=台灣 (可能讀獸醫例外啦,唔夠錢去歐美又想讀嘅都會去台灣)

咁台灣點會對香港留學生印象唔差?去親十有八九都係讀書又屎屋企又麻麻仲要只係想輕鬆買學歷嗰批。
新加坡人連交流都唔會揀台灣,覺得自己脫亞入歐
唔係啦
馬來西亞分左2批
淨係得讀私立華文中學既人先有資格入1st tier
其他馬來西亞學生一樣都係5th tier
校方想收勁人
民進黨都唔想收
陣間搞到自己D選民畀港仔爭工做
到時選舉仲點打香港牌
正如香港大公司都唔會點請台灣讀完大學番黎既香港人
啲人咩質素自己心照
因為馬來西亞華人top 個啲第一個choice 都會簡去台灣先
好正常,新加坡行精英主義,講學術都係去英美。
讀完學士又讀碩士
PS 過左台灣7年
想學佳仔
同香港咪一樣 香港幾時有當過支台日韓啲學校一回事
尖子生去台灣?
相信香港 普通成績既 大過95% 既學生有香港UGC 都係會擇香港UGC
英語教育的國家去返英國教學的地方交流好正常姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞