點解台灣大學收外地新生最想收的係馬來西亞人,反而最唔想收的係香港人?

296 回覆
79 Like 32 Dislike
想移民既人
果然只係口講想幫手足
唔係唔收尖子生
而係香港成績好既普遍都唔傾向過去
二來去台灣讀書,其實都未必會揀聯合分發先報名
之前已經有個人申請,係唔睇DSE成績,3月就知收唔收,亦都有好多院校自己做獨立招生,都係唔睇DSE成績
所以聯合分發其實唔係唯一既申請途徑,亦應該唔係主要會用既方法
邊有咁簡單 係歐洲以外成個世界都睇高英語國家啲大學一線 睇下幾多人去英語國家嘅大學讀post grad 都知咩事啦
因為英語承載住世界上絕大部份的知識
坡仔會放台灣係眼內?
民進黨選舉要打新加坡牌咩?
好正常
我有fd有國民身分證,但係成日用入台證入台灣
好多馬拉華人讀完書會留係台灣做野(因為馬拉華人擺明係冇機會),識幾個都係度結婚生仔成個家庭係晒度。基本上同台灣完全係融合晒。唔直接同佢地接觸你唔會知道佢地來自馬拉。

你再睇就算係娛樂事業台灣都好多馬拉華人去發展。黃明志李佳薇都係台灣定居晒。
老實講,單純好多。
真相
澳門都唔少人去完台灣讀書就用升學移民方式入藉台灣
咁事實上香港讀到書點會去台灣,唔驚比人笑咩
仲讀咩獸醫?有左cityu已經唔認受。
香港通常都會用獨招入,但澳門個班就用聯招。

咩獸醫,唔認受喎。
揀得台灣都係讀書唔成屋企又無錢
你試下搜尋一下
大馬妹
獸醫唔認受
香港讀得成書洗鬼去台灣
澳門一向好多人揀台灣升學
特別係天主教學校嗰堆
已經係幾十年嘅傳統
仲要唔係讀唔成書嗰種
台灣係「個人申請」同「聯合分發」雙制度
簡單嚟講就係好似香港入小學同中學咁, 先嚟一次自行收生, 入唔到嘅人再統一派位
個人申請入到就唔會去咗聯合分發
當然唔係間間大學所有系組都收「個人申請」, 但係有得個人申請嘅為數都唔少
而且我地可以睇返, DSE考得好嘅人去台灣會報乜? 我諗好多都係想讀獸醫掛, 唔通香港人去台灣讀法律咩
而NTU獸醫正正有個人申請啦

跟住聯合分發, 佢就拎住「各梯次皆可選填至名額用完為止
Quota can be selected as long as available (applies to all tiers)」嚟講
但係其實呢, 有啲組系係咁架

分Tier, 但係高Tier未必多quota過低Tier, 所以真係要一個個系組去睇, 唔可以一槪而論
同埋你可以填70個志願, 係70

講返點解要咁分tier先,
你可以諗返, 如果唔分tier會發生咩事
以而家嘅環境, 隨時幾千個香港考生衝去報台灣, 唔分tier嘅話,
哈哈哈哈哈你香港人隨時多過Tier 123加埋, 跟住食咗8成海外生位
其實呢個係正常政策, 正如好多國家唔同人會分唔同隊
反而係香港所有唔同嘅人排同一條隊先係好神奇嘅事

同埋DSE隨時10分都冇都入到台灣大學

btw 如果你quote嗰位係應屆考生, 我建議佢去惡補下中文同通識, 閱讀理解同搵資料睇資料嘅能力亦都有啲問題
得你咁傻去台灣讀master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞