[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (123)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
如果比你推介 你會推咩耳機/DAP 有諗過用消費卷買新黑磚 好似冇咁貴
分析力係因為我本身都有玩下樂器 執下譜咁 分析力好會易D執譜 好似係想分離番個bass出黎
沒辦法,唔買都買左,聽多排再算,我未買之前睇返上年post隻dark sky同ie900、1967揮緊,叫做有 "肉地"。依家跌到垃圾級別咁... 好L傷心。
小弟買耳機都係佩戴感行先,都係佢較貼耳同好輕(個人耳仔問題),我對上用緊ie 500 pro都係一樣好輕,長時間戴住舒服,如果唔係幾靚聲俾我都冇用,正如有d人會覺得a8000同z1r有D位戴上會好"un耳"唔啱
可能係推唔郁m9 所以冇左D低頻 好似shure 535 咁 你推唔郁佢 佢就得返高頻既聲
z1r 真係幾靚聲都唔會買
屌我未買dark sky之前睇中z1r同campfire 2020旗艦,無奈試左幾分鐘都係咁狂彈耳仔,個外殼形狀唔得

雖然冷門
工作用途就簡單啦,買部黑磚
以後如果想聽歌嫌m9太淡咪買多對耳機,黑磚都易夾
同埋黑磚去sony store就有得試冇人望住你
啫係話best option 係買黑磚加m9加換線?
我冇咁嘅意思
但我都唔反對你去試下黑磚睇下係咪你想要嘅效果
反正試唔洗錢
同埋都可以換返粒原裝耳膠試下
試多兩三個size 都冇所謂
因為都有影響
點解會有M9換線呢個結論出黎
因為跟機線=垃圾
因為佢個掛耳好煩 唔可以貼住耳背 會有聽診效應
同埋唔小人話條原裝線廢 換左線會再多d低音所以其實想換好耐
好耐無留意耳機,想問各巴打聽band sound而家邊款耳機正
聽開hard rock/metal嘢,blues/jazz都會聽下,主要j結他
細佬唔追求超重低音,反而想要爽快動態好
咩牌子/model會較適合?筆直我預3萬樓下,prefer cm
Empire ears odin會岩我嗎?64 audio又如何?感謝
我冇咁嘅意思
不過我都唔反對你去試下黑磚睇下係咪你想要嘅效果
反正試又唔洗錢
又可以試下換返原裝耳膠
試多兩三對唔同size 都可以
因為都會有分別
線反而我覺得係可以最後先諗嘅野
甚至換耳機都優先過換線我個人覺得
我用唔慣耳膠 我直接用comply耳棉反而就真係拎對m9落sony store度試下黑磚
Empire ears legend evo
耳膠耳棉有時都好影響個低頻
你都可以試多幾款耳棉例如SPEAR Labs nFORM 咁
不過耳膠耳棉呢啲就要買返來試
綠仙2020 2000$到有咩升級線好?
legend evo/ve ext
中左武肺聽歌好聽左音樂感強左
Erua Candy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞