[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (123)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我都用緊kann alpha 諗緊換唔換dap好
隻雅到咗
聲如何?
聲如何?
比晒答案自己唔洗再問呢度啲人
一開機背景有啲濁,等咗陣再聽

聲底大致上同耀差唔多
耀比較 乾淨清晰
雅聲底小小暖(暫時)有啲低音比耀厚小小但係有質地

聽慢歌感受到氣氛之餘人聲順滑(耀都順滑)
聽快歌有小小暖無刺感舒服
雅嘅黃銅表現下人聲/樂器一啲都唔拖

2隻風格有小小唔同
話時話,佢單鳥優惠送個條線係咩嚟?
ALO線
campfire啲原裝線
挑,我仙女座個條擺左係度都無乜用到
....心意姐唔會太期侍
日本要加錢買佢品牌嘅3.5/4.4
好過冇,得閒換下用電腦USB dac聽
頭先手痕拎隻e3000 落amp 推出黎個原來都效果都幾好 完全唔似一隻幾百蚊既野 特別係個低音
有冇師兄冇介紹?定係正正經經買部player
不過我呢期條單晶線既mmcx頭壞壞地 (搵人再整過)
都要轉番用原裝線聽下
用咩amp
e2000同e3000落臺機堅正
我用portable amp 推 套檯機仲諗緊點砌

不過係香港玩檯機真係好困難 好難搵到黎試 但幾皮野又唔可能盲狙
其實點都會差d 既 價錢上差咁遠 不過解碼手指都係比你唔想帶dap 出街用 所以dap 同 手指買哂就岩
我自己想整部fiio k9 pro
但呢期去搵,搵極都無
有時有啲機香港有代理但冇demo試
之前聽過d廠話 呢家唔單止dac 個d晶片難買到 連部分analog既零件都難買 好似analog volumn 同電源零件個d訂咗貨所都要幾個月後先有 仲要加咗價
香港有d有代理就唔齊demo 另外有d細牌子有經銷商但無demo 好彩的話間鋪肯開黎當試機咁比你試一試

香港檯機市場真係好難搞 耳機鋪又唔太肯做檯機 多數做portable 就算有都係得平機 但音響鋪既耳機野多數得dac 但好少有耳機amp
我諗緊最多都係買sr25 mkii 呢部好唔好?其實主要都係聽KKBOX
2k 用iphone聽歌有咩推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞