[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (123)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
諗住用消費券
Btw Ching 可唔可以講吓點樣揀一部好嘅dap?
請問有冇師兄試過dx240+amp8呢個組合 小弟仲物色緊輕身既payer 諗緊佢定小墨菊 但兩部機都冇得試,原裝240得個amp1
條友好似冇撈好耐 試過陪friend去買野搵著佢問野 仲要比佢串冇常識 笑到我gap gap 聲,不過佢既離開對呢行都係好既
我自己Solaris SE配effect audio Ares ii+,人聲唔錯依家可以試下erua candy,如果仲買到既話
師兄有試過?
唔記得你夾咩iem, 但論價位就一定係se180同黑磚比
sr25 mkii就不如收返上一代平玩算

然後我私心新黑磚嘅
聽歌都算雜食, 會追求分離度
用緊1697 + u6t
感覺之後買嘅都會係64/fir
如果將來唔打算賣對耳機出去嘅話可以拎條線去小修小寶改頭
諗緊買ie 500pro 定campfire Orion好

Orion外觀好靚
orion停產,ie500 pro冇咩貨
500 pro 好多人買咩點解會冇貨
係咩?我上年想買都買唔到
因為代理冇再入
study1就是一副拿來上課、開會用的耳機
就欣賞音樂而言完整度不高
但由於他對中頻跟一些碎音有凸顯、銳利化的作用
在聽asmr 的效果也是不錯的
不過聲音在空間定位上還是不如e500來的好
如果真的要拿來聽音樂的話建議還是上個擴會好一些
要不然study1有時候凸顯特定的東西然後背景樂又擠成一團

https://www.ptt.cc/bbs/Headphone/M.1646842105.A.532.html
本身用緊final e套m碼 個size11.8mm岩岩好但孔徑太大成日甩
呢家用緊個唔知咩耳膠12mm已經覺得好大唔舒服
之後我發現我前幾日買既(未送到)sponfit耳膠係12.2mm 點算好
Shure Aonic 215同Acoustune RS ONE日常普通用 想請問邊款好d? 無玩開耳機 見夠里數可以換呢兩隻
聽日去試吓先 多謝師兄
215用MMCX插頭 換線應該多啲選擇
Rs one 好似係佢專用pen插頭 可能買線時要問有冇得訂佢個個插頭?🤔🤔
一定RS ONE唔使諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞