[月經] iOS集中討論區 (196) 將推出iOS 15.4正式版 iPhone 12以上支援口罩Face ID

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
上年mini用A15,Air仲用緊A14,唔通mini定位又好怪?
咁係因為Pro未upgrade啫,Pro一有upgrade就會同Air有區隔 (e.g. M2, 11” Mini LED)
用緊11pro 15.3.1
今朝先唔見咗Widget page同app library要重新開機
iOS15
今代用m1
下代用A16又會比人覺得降格
即係keep住用番m系列既cpu
除非apple定位呢部air兩年內都無更新

iPad OS既限制,令到中價同高價iPad既性能好接近 (我覺得)
如果iPad好似每年9月嘅IPhone咁
每年搵個日子(例如3月)一次過update哂普通/mini/Air/Pro版
應該會冇咁亂
除咗大幅升級
希望Pro可以多啲顏色
11/12.9 new design之後得返灰 銀
就算Air啲色唔一定啱都起碼有得揀
M1 晶體管 16B,面積 119 mm²

A15 晶體管 15.8B,面積 107.7mm²

除了說 M1 擁有兩顆 LPDDR4X 記憶體會帶來成本提升之外, M1 和 A15 成本並沒有有些人說的那麼大。

實際上 A15 擁有和 M1 同樣大小的 CPU L2,翻倍到 32MB SLC 快取,更先進的 GPU 架構。

簡單說就是中負載下 A15 能效會比 M1 更好, iPad Air 的續航恐怕不會特別好。

蘋果這次拿出來的 M1 可能是 TB 壞掉的 Die,同時 iPad Air 需要的存儲顆粒僅為 iPad Pro 的一半,在這種情況下這顆 M1 的含金量就沒那麼高了。
除咗iPhone/AW/入門iPad之外其他都係亂咁出
以前有Gold同Rose Gold
我琴日響緊急通知果陣無收到但果段時間就咁,仲要部機超熱
咁就算電訊商有esim始終都要去拎sim卡
通常呢啲都係個垃圾app問題
係 係個app override background audio 嗰個位

Facebook 都係咁撚仆街的
應該15 or 16 號
se3 4GB ram
諗起兩日前有巴打話「好彩」買到水尾SE2
有老人家問我買se3做安心機好唔好
第時就算唔用安心都可以玩5G

發覺老人家對「5G」真係充滿幻想
有諗過2018 Pro 換Air 新色
唔介意冇閃光燈,細咗0.1"
係120hz搞唔掂
有啲以為5Ghz wifi都係5G
2018 pro都要換?
你見啲人覺得13唧牙膏過12已經知5G有幾大威力

我就覺得12最唧牙膏,又cut電
都係衝動吓,諗完就算
將來換都係揀返Pro
識唔少人都係咁
仲問我點解5G (wifi) 跌落一級唔係4而係2.4
因為12有轉樣
13冇
呢啲先on9
串人話自己屋企已經一早用緊5G就係呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞