投考消防及救護討論區(5)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
下面單新聞,點解救護員可以證實事主死亡既?
唔係得5個明顯死亡先可以宣告死亡咩?

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/511179-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E7%94%B7%E5%AD%90%E7%8C%9D%E6%AD%BB%E7%BE%8E%E7%94%B0%E9%82%A8+%E6%AF%8D%E8%81%9E%E5%99%A9%E8%80%97%E5%93%AD%E6%96%B7%E8%85%B8

一名28歲男子今早被發現昏迷在大圍美田邨單位,救護員到場經檢驗後,證實事主不治,警方正調查案件。

現場是美景樓一單位,今早7時許,一名28歲姓黃的男子昏迷在床上,其49歲母親發現後大驚,慌忙報警。救護員到場經檢驗後,證實黃已經身亡。其母親得悉噩耗後,失聲痛哭。

警方初步調查後,相信事件無可疑,死因有待剖屍確定。

死左太耐 有屍斑?

btw其實邊條法例講救護員有權cert人?我搵過消防條例,死因裁判官條例,生死登記條例都冇,有冇巴打指教下

其實得醫生可以確定一個人係咪已經死亡
不過救護員可以睇事主有冇明顯既死亡特徵 例如屍身有腐爛/腐化, 有致命創傷(頭身分離), 明顯屍僵, 屍斑
AMB waiting 巴打收call未?

咁快
仲未收到體能email
我第一日12點半報

因為你報埋so

我中間左右報,都未有

咁快

唔會咁快掛?應該今日先IN完最後一日?
唔好嚇我,有無有經驗巴打知道收CALL個電話NO. 大概會係咩?
今日MISS左一個私人電話
仲未收到體能email
我第一日12點半報

因為你報埋so

我中間左右報,都未有

無嘢,啱啱有,10月17號,但估唔到咁快,啱啱先book時間smile lasik

咁快

唔好嚇我,有無有經驗巴打知道收CALL個電話NO. 大概會係咩?

上面唔係有巴打打左去問,話9月尾10月頭先有消息咩?
仲未收到體能email
我第一日12點半報

因為你報埋so

我中間左右報,都未有

無嘢,啱啱有,10月17號,但估唔到咁快,啱啱先book時間smile lasik

巴打幾時報

咁快

我講緊上期waiting 果D ,佢地有的話今期就差不多了...

咁快

我講緊上期waiting 果D ,佢地有的話今期就差不多了...

MAN?

咁快

MAN?

Amb 出通知.....快

咁快

MAN?

剛完FIB 個批咁快出通知?

咁快

MAN?

上期消防呀

咁快

MAN?

上期消防呀

喔,明白。 唔該師兄
消防能傾點溫好 得本紅書
ps 體能已pass

咁快

MAN?

我打左過去招募組
佢地話2017年今年四月五月報名果期
最最最快會係九月尾知結果
不過佢講完補左句不過都應該十月頭先會call or email人
同埋一定搵到你
唔駛驚會miss左一次call就foul左你

你係咪指呢期救護
另外佢係咪會出email
因月尾唔係hk驚miss call

MAN?

我打左過去招募組
佢地話2017年今年四月五月報名果期
最最最快會係九月尾知結果
不過佢講完補左句不過都應該十月頭先會call or email人
同埋一定搵到你
唔駛驚會miss左一次call就foul左你

你係咪指呢期救護
另外佢係咪會出email
因月尾唔係hk驚miss call

Yes 佢話一定會搵到你
同埋點會miss一次就foul左你咁兒戲呀

我都係驚佢只打電話都搵我唔到
不過出email我就實check到
救護出左基本法成績未?
救護出左基本法成績未?

出佐了 第一日考
11月中能傾man
11月中能傾man

11月中能傾man

官網有寫
11月中能傾man

官網有寫

唔好意思,我衝了出來...
man仲未收到email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞