[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(56)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
DT770係咪無非pro版?我好似揾唔到
本身有細z1r同金磚
想試下玩解碼耳擴(一部過)
同埋見有消費卷想升埋隻用左幾年嘅1am2
大耳加耳擴 budget 15-20k
有需要可以加多少少
大耳希望唔好太熱同埋fps game聲音定位好嘅
有時會pc直推
有冇啲抵屌嘅推介
Shanling EM5同埋QA390 如何?
另外想問大z1r電腦直推係咪唔洗考慮?
之前試過索6萬
好鍾意 但冇錢
試過z7m2 幾好 但會唔會有更好嘅選擇?
係咪price D 價係差唔多?

我見上面報最平$2300到
focal (celestee/clear/stellia) 直推都幾好 有amp可以試下hd800s/lcd-x/arya/adx5000 大z1r我就覺得麻麻 太轟
好 我會試埋
adx5000有興趣但個價唔太啱
唔介意chifi可以試下arya 個質素真係唔差
EM5有巴打話聲麻麻
大z1r電腦直推可能會有聲出既,不過唔好要求好好聽
除左Sony 之外,有冇其它牌子iem?
應該都係差唔多,而家貴左
玩到金磚+z1r,就鐘意六萬聲
偏好暖聲?命有大音場同定位好
hd800s
之前用過ath
im02同ckr90
之後就乜鳩都用sony
我都想試其他 (實在冇錢充值信仰
但最好唔洗額外買線用啦
同埋最緊要唔好太刺耳
可以去mk dma試下 有齊focal, senn,同hihiman
我之前本身係想入哩隻
但好似得6.3同4.4?
我電腦得3.5
不過到時應該點都試埋哩隻
買部zen dac 頂住先lor 有4.4+6.3

因為旺角都近我多啲
咁HD800s可能ok
dac方面,soekris dac2541 over budget, 可以用dac1421, adi-2 dac
再平d有burson playmate, 不過高頻會硬d
再平d仲有JDS lab element 3

不過就唔好期望HD800s個bass有Sony 個量
漏左講,HD800s電腦直推可能會有聲出既,不過唔好要求好好聽
冇3.5唔係問題,買個6.3轉5.3頭貴野都係百幾二百
我電腦直推係打fps用姐
應該唔會連方向聲都聽唔到掛?
有啲驚驚地 我又冇可能去dma試打機效果
其實無D人講到咁差 我隻800用手機都會夠聲 你到時可以試下插手機試遊戲效果
你用手機播下打機片就有個概念
不過你都預左budget 買amp, 點解唔用埋係電腦?
我想問amp係咪直接插電腦就得?
因為未試過用 冇咩概念
但大耳又好似一定要amp 所以想買部
我到時試下
JDS lab element 3好似幾抵屌
但香港啲鋪頭係咪冇?
要上佢個網買?
Sony 手機可能好聽過d入門平player/手指dac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞