[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(56)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

呢個好正
堆USB/sata線都係普通線加套明呃錢

電源線都起碼拆到個頭睇線芯
水喉做吸振
睇大家咁講, 可能我真係要驗下耳

可能我腦放得太勁連usb線都聽到分別
我意思係所有usb線剪走塊布個外觀都係差唔多,都係printer 線咁樣
你真係要用返線皮上面印個d資料google下先知佢係乜料

碌咗下個po, 個網頁創辦人話entreq腦細有message佢

跟標準做唔代表有做認證,係好常見
usb線要幾多芯,線芯幾粗,shielding要求等等呢啲都係usb線個標準定好,有跟住做就work到
線個外觀唔係最重要
作為消費者,我比較在意條線用料同佢宣傳一唔一樣,所謂d原創技術係咪真係原創,定係relabel、包個套就mark up賣
有冇用就因人而異
有分別唔出奇,去黃金高登買堆雜牌USB線試,可能你都會試到條啱心水嘅。

有啲牌子係搵唔同OEM廠試,試到啱嘅就買嚟貼牌賣,個客啱聽嘅其實冇所謂,你理得佢點整,學樓上話齋你最多話佢食水深。作為俾錢果個,見到開咗皮係咁嘅樣多多少少會唔舒服。
信號線包皮我覺得純粹睇抗外部電磁干擾能力
信號最後睇粒chip有冇減低不必要信訊跪嘅能力
其實舊式粗身有磁石環的USB幾好

之前用手機幼線插USB keyboard
發現條線太貼近火牛會搞到個keyboard 冇反應
用返有磁石環就冇出現呢個問題
唔同嘅USB線係有分別嘅, 不過問題係農夫啲USB線比人爆過有啲咁嘅事姐
Blind test分到先好講有冇分別
我就分唔到條hp printer線同starlight啦
反而aq條cinnamon就明顯唔掂,擺部walkie喺隔離就爆曬聲
所以我就話,要跟返d marking去 check返條線係乜料邊度做先,外表好多都差唔多,冇得就咁見個樣似幾十蚊一條printer線就覺得佢一定係厄人
除非check唔到或者有爆料
你望住條白皮黑字線
你覺得佢同其他普通usb cable用料/技術上會有咩分別?
仲要連廠名都冇印到,反而似啲alibaba斷斤秤嘅山寨線多過「標準」線
我試過條siltech classic anniversary usb, Blackcat Silverstar USB, soekris 1101原裝條usb線, 同埋A4BL條原裝USB線插落部1101到
我係覺得每條線都有啲分別嘅, 而分別最明顯係siltech classic anniversary usb, 就唔知入面做左啲咩處理
利申條siltech 同埋blackcat都係問人借黎試嘅, 我冇買到

starlight好似見PTT唔少人吹奏, 雖然我未試過, 但佢地吹奏得嘅我都覺得伏伏地咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞