[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(56)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
恭喜巴打搵到岩聽嘅機
火牛入到router/switch最後都係經一大抽switching mode buck converter先到啲logic chips
我夠膽講router/switch換LPS對部機嘅性能改善一定係零,甚至反而會差咗(內阻問題)
真係要玩audiophile switch, 就應該每組logic chips 都行獨立線性穩壓,仲要好似你所講,每組供電都要低內阻。但依家市面上好似所有audiophile switch 都只係用out of the box 嘅switch 加線性供電完事
再換粒靚靚xtal oscillator
點會
D9200+普通amp=好聲
D5200+普通amp=普通聲
D9200+好amp=好好聲
D5200+好amp=少少好聲

好耳筒永遠都係突破樽頸嘅第一項
大家有冇試過明明同一set器材,因為想清下塵所以抆晒所有線再插過晒,同埋係咁二移吓啲位,還原之後發覺好聲左…我係咪有病
巴打條線同原廠線聽感有咩分別?
呢排都諗緊幫800s換線
HD800s nano platinum eclipse比原線bass 量少dd,不過會結實左,人聲通透d,高頻sharp d,有d晶瑩感覺,整體唔會點改tone balance, 改善唔同地方質素
求介紹Audio Music Streamer (I-O data Soundgenic個一類)

報返手頭上設備先
出街就Hiby RS6 聽iem

原本屋企用MAC + NAS + fostex A4BL
Player 用Audirvāna

有一日無聊插部RS6落去認到部A4BL 聽落好岩聽
D歌好鬆容好舒服

就係到試係咪NAS 問題
拉落部MAC 到播 A B Test 原都係MAC 自己SSD 好聽D
聽感係RS6 》Mac (Local)》Mac (NAS)

所以屎忽痕想搵部Music Streamer放歌加直接讀到USB DAC
有無巴打可以推坑
預算唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞