[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(56)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我見mini xlr有啲係3針有啲係4針
有咩分別架?
我IM03應該插unbalanced定係balanced
特登買左個3.5mm to 4.4mm 轉插
都係睇間廠點用,理論上balance 一個channel 2 pin就夠
你唔係用balance 線,插balance 係冇意義
用返3.5 to 6.3好過
咁用xlr同4.4又有冇分別?我見而家有d新嘅amp都加埋4.4 socket
一個大d頭,一個細d頭
頭大d自然要佔多d零件位
想唔用咁多零件位都做到balance(又要夠耐用),4.4係唔錯
不過headphone 野通常都係用xlr, 4.4未係好普及,所以唔見4.4的話買個轉頭就得
早D唔比多150買個轉插
轉頭呢d野係唔會怕買多,只會怕用到個時冇
巴打買ifi 個隻3.5 to 4.4?
yes

市面上應該得呢隻真係做到single end 轉balance 而唔會整壞機
其他會整壞機
多數牌子(audeze,zmf,meze) 都係4pin 只有abyss1266用3pin min xlr
咁呢d牌子可唔可以共用耳機線?
未必可以,有可能反相咁駁就唔岩
3.5 轉 4.4 唔係 balance 嚟,只係 4.4 TRRRS support single-ended signal, 令有adapter嘅3.5耳機都可以用純4.4 output嘅device
會,假平衡嘅amp/dac反而唔會燒
睇中左560s/600/650/660s系列
係唔係660s最好
係,單端轉balance 係要加個接地先得,唔似3.5 to 6.3, 2.5 to 4.4呢d就咁駁返相同訊號就得
好彩無事
我覺得HD600/HD650好d
當然信自己為準
明白
咁可唔可以將我而家用緊個條2 pin嘅線拎去改mini xlr然後俾headphone用?應該唔會有問題?
可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞